Revma

S kratkim izrazom »revma« označujemo več kot 100 različnih bolezenskih slik, ki so vse povezane z bolečinami in/ali funkcionalnimi motnjami v gibanju. Medicinske raziskave so pokazale, da več kot 90 odstotkov vseh ljudi nad 50 let trpi za eno iz med oblik artritisa. To so ugotovili z rentgenskimi posnetki. Čeprav je res, da večino revmatičnih obolenj ugotovijo pri ljudeh, starejših od 40 let, obolijo za to boleznijo tudi otroci, mladostniki in mlajši odrasli. Eno od najpogostejših revmatičnih obolenj je revmatoidni artritis, pri katerem, še posebno v sklepih, prihaja do občasnih ali stalnih vnetij. Vnetja povzročajo bolečine, zatekanje in okorelost, ki lahko pripeljejo do sklepne deformacije.

Najpogostejša oblika artritisa pri starejših je osteoartritis, ki se kaže kot težave pri premikanju sklepov, zlasti v hrbtu, kolenih in bokih. Pogosta je tudi artroza: vnetna razgradnja opornega in vezivnega tkiva, predvsem v kolkih, kolenskih sklepih in hrbtenici. Bolnika spremlja stalna bolečina pri obremenitvah ali pa ga prizadene le ob vremenskih frontah. Revmatične težave pogosto povzroča sedeče delo in nepravilni telesni položaji, prevelike obremenitve na delu ali telesna nedejavnost. Tudi  pretirana športna dejavnost poveča možnost za nastanek, velik vpliv pa imajo tudi psihične obremenitve in stres. Za kvalitetno življenje revmatikov so odločilnega pomena čimprejšnja diagnoza in učinkovito zdravljenje. Trenutno pri terapiji revme stoji v ospredju zaviranje vnetja.

Kako si lahko pomagate sami?

Iz domače lekarne je zaslediti, da lahko bolečine pri revmi lajšate z raznimi zelišči, na primer z regratom, kupite lahko sok nonija, limone ali mangoseteena. Zaužijte čim več lanenih semen, ki jih dodate jedem. Zelo priporočljiva je tudi kopriva ali koprivin čaj, super pa je tudi čaj iz trobentic in vijolic. Na tešče lahko pijete jabolčni kis, privoščite si pa tudi obilo Cejlonskega cimeta. Jedem dodajajte kurkumo. Večkrat si privoščite tudi hren, ki prav tako pomaga.

Imate revmo? Kupite si vodno posteljo!

Medicinske raziskave so pokazale, da imajo vodne postelje na večino obolelih za artritisom pozitiven učinek. Enakomerna porazdelitev telesne teže namreč zmanjša pritisk na občutljive dele telesa, ki so prizadeti zaradi artritisa.
Toplota vodne postelje spodbuja krvni pretok, aktivira procese zdravljenja in blaži bolečine. Običajna žimnica pa v nasprotju s tem zniža telesno temperaturo.

Komentirajte