Lan

Lan je enoletnica. Raste na sončnih in pol senčnih legah na vseh vrstah tal. Zraste do 70 cm visoko. Navadi lan je ena najstarejših kulturnih rastlin. Poznali so ga že v mlajši kameni dobi, danes pa ga gojijo po vsem svetu. Pri nas ga gojijo največ v Beli krajini, za izdelavo platna. Kot zdravilo uporabljamo laneno seme. Učinkovito je samo popolnoma dozorelo seme, ker vsebuje dovolj sluzi. Laneno olje pa je mogoče pridobiti tudi iz manj dozorelega semena. Za zdravilne namene mora biti iz lanenega semena pridobljeno olje hladno iztisnjeno. Imajo rahel okus po oreščkih in vsebuje približno 40 % maščob (laneno olje), od tega okoli 50 % nenasičene maščobne kisline omega 3 in približno 17 % omega 6. To je najvišja koncentracija nenasičene alfalinolenske kisline (Omega 3) med vsemi znanimi rastlinskimi olji. Druge pomembne sestavine so sluzi, linamarin, beljakovine, lecitin, kot tudi steroli, vitamini B1, B2, B6, F in E, nikotinska, folna in pantotenska kislina.

Glavna učinkovina je rastlinska sluz, maščobne kisline, vlaknine, linolenska kislina. Vlaknine pomagajo pri lažjem odvajanju, zato 2 do 3 žlice semena dodajamo v obroke. Laneno seme se namreč napne in tako poveča vsebino črevesa in ga s tem razširi. To pa pospeši gibanje – peristaltiko črevesja. Učinek se ne pokaže takoj. Pri kroničnem zaprtju mine včasih dva do tri dni, preden začne prebava delovati. Znižuje holesterol, varuje pred obolenji srca in ožilja.
Laneno olje je pomemben vir esencialnih maščobnih kislin, ki lahko pomagajo preprečevati nabiranje maščob v tkivih. V ljudskem zdravilstvu je bil čaj zdravilo za revmatizem in bolezni jeter predvsem zato, ker je kot odvajalo odplavljal strupene snovi iz telesa. Obkladki z laneno kašo pomagajo pri mehčanju gnojnih razjed, ognojkov, zdravijo ekceme, pri napadih revme in protina. Čaj iz njega je uveljavljeno sredstvo za grgranje pri vnetjih v ustih, žrelu in dlesnih, mlačnega pijemo proti kašlju, hripavosti in vnetju želodčne sluznice. Sluz vedno prekrije vnete in razdražene sluznice z varovalno plastjo. Pri pacientih z Alzheimerjevo boleznijo pogosto beležijo pomanjkanje teh esencialnih maščobnih kislin. Laneno olje deluje tudi antidepresivno. Zvišuje namreč proizvodnjo hormona sreče serotonina. Znanstveno poročilo Nemškega centra za raziskave raka iz Helderberga iz leta 2004, priporoča uživanje lanenega olja in lanenih semen kot preventivo proti raku na prsih in črevesju. Laneno olje naj bi pomagalo ohranjati dober vid pri težavah z mrežnico in drugih starostnih težavah z vidom.

Ne sme se uporabiti pri bolezenskih zožitvah v požiralniku, želodcu ali črevesju ter ob grozeči ali že obstoječi črevesni zapori ter akutni trebušni bolečini kateregakoli vzroka, denimo zaradi vnetja slepiča. Ob uživanju snovi, ki nabrekajo, je posebno pomembno popiti do 2 litra tekočine čez dan, kar izboljša odvajalni učinek ter prepreči nastanek črevesne zapore in razvoj vetrov.

Čaj iz lanenih semen:

V skodelico vode prilijemo eno do dve žlici semen (najboljše so sveže zmleta). Semena naj se namakajo 20 minut. Vodo precedimo in malo segrejemo. Čaj grgramo ali pijemo. Pomaga pri vnetju sluznice v ustni votlini, vnetju sluznice, žrela in dlesni. Omili izkašljevanje. Pomaga pri pljučnih, črevesnih in želodčnih težavah, hripavosti, slabem apetitu. Čaj zdravi tudi mehur in ledvica.

Rogljički s semeni lana:

  • Pšenična polnovredna moka 500g
  • Kravje mleko – polnomastno 3dl
  • Olje – olivno 1dl
  • Kvas – svež 0,5 kosi
  • Sol
  • Sladkor – rjavi
  • Sir – edamec
  • Jajce – kokošje 1 kos
  • Lan

V posodo stresemo moko, ter ji dodamo mlačno mleko, olivno olje, kvas, sol in sladkor. Zgnetemo gladko testo, ter ga oblikujemo v 3 hlebčke. Pustimo jih vzhajati približno 30 minut. Vsak hlebček nato razvaljamo v krog in narežemo na trikotnike. Sir naribamo.
Na sredino vsakega trikotnika damo malo naribanega sira, nato trikotnike zvijemo v rogljičke.
Jajce stepemo in z njim premažemo rogljičke. Posujemo jih z lanom. Pečemo jih 20 minut na 180° C.

Komentirajte