Živila ki razstrupljajo

ID-100362864Telo zastrupljamo z nezdravim načinom življenja, premalo gibanja, alkoholom in cigaretami. Če k temu dodamo še pesticide v hrani, aditive, klorirano vodo, nekatera zdravila in preobilico stresa, potem ni čudno, da opazimo znake zastrupljanja. Črevesna stena je oslabljena in v krvni obtok spušča nepopolno razgrajene in tudi škodljive snovi. Imunske celice take snovi v krvi zaznajo kot tujke in jih napadajo, pri tem pa nastajajo strupi.

Človeško telo sicer ima nekatere mehanizme razstrupljevanja, vendar se velikokrat nabere preveč odvečnih snovi, da bi jih lahko telo odpravilo samo, zato mu moramo pri tem pomagati. Z različnimi načini lahko pomagamo našim organom, da se očistijo in tako okrepijo svoje delovanje. Po razstrupljanju, ki traja od nekaj dni pa do nekaj tednov, se počutimo kot prerojeni, poleg tega pa tudi lažje in hitreje mislimo, se lažje gibamo, zlahka prenašamo vsakdanje napore, bolje spimo in imamo lepšo kožo.

Razstrupljanje je koristno za vse, ki trpijo zaradi kroničnih bolezni in stanj, vključno z alergijami, anksioznostjo, artritisom, astmo, kroničnimi okužbami, depresijo, diabetesom, glavoboli, povišanem holesterolu, nizki ravni sladkorja v krvi, prebavnimi motnjami, duševnimi boleznimi in debelostjo. Razstrupljanje je mogoče uporabiti kot koristen preventivni ukrep ter kot orodje za krepitev splošnega zdravja , vitalnosti, odpornosti in boljšega počutja. Naša prehrana je prva obrambna linija v boju s strupi. Z nadzorom nad hrano lahko znatno zmanjšamo število strupov, ki vstopajo v naše telo.

JABOLKA:

Vsebujejo vitamin C in kvercetin, ki sta antioksidanta in znižujeta raven maščob in holesterola v krvi. Pektin je vlaknina, ki jo najdemo tudi v agrumih, rdeči pesi in jagodah. V debelem črevesju veže nase težke kovine (svinec in živo srebro) in spodbuja njihovo izločanje. Poleg tega pomaga iz telesa izločati strupene snovi, ki jih zaužijemo z nezdravo prehrano, vključno s tartrazinom, ki ga povezujejo s hiperaktivnostjo, migrenami in astmo pri otrocih.

ČESEN:

Vsebuje alicin, ki nastaja ob trenju česnovega stroka in se ob vstopu v telo spremeni v žveplovo zmes. S to žveplovo snovjo se spajajo strupi, kot so živo srebro, nekateri strupeni dodatki hrani in kemične različice hormona estrogena, ki jih telo nato lahko izloči. Žveplo poleg tega pomaga vzdrževati bazičnost telesa, kar pripomore pri obvladovanju sle po hrani, ki jo povzroča nikotinska zasvojenost.

RDEČA PESA:

Njene sestavine nase vežejo težke kovine. Rdeča pesa vsebuje metionin, ki znižuje holesterol in iz telesa odstranjuje naravne odpadne snovi. Rdeča pesa vsebuje tudi antocianin, ki zavira rast tumorjev in rakastih celic, poleg tega pa vsebuje tudi betanin, ki povečuje hitrost, s katero jetra razbijajo maščobne kisline. Ta pomaga razbremeniti jetra, ki se zato lahko učinkoviteje bojujejo proti nevarnejšim strupom.

GRENIVKE:

Bogate so z vitaminom C in antioksidanti, dvema močnima »čistiloma« za jetra. Vsebujejo tudi veliko folne kisline, bioflavonoidov, vlaknin in drugih sestavin, ki nas varujejo pred boleznimi raka in srca. Ena grenivka zadostuje dnevni potrebi po vitaminu C, zato deluje protivnetno in blaži simptome prehlada. Na črevesje deluje zelo čistilno, še posebej, če jo zaužijemo zjutraj na tešče.

LIMONE:

So odlično razstrupljevalno sredstvo in vsebujejo velike količine vitamina C. Kljub temu, da so limone kislega okusa, imajo v človeškem metabolizmu alkalizacijski učinek in uravnavajo naš pH. Poleg tega vsebujejo hesperetin, ki lajša alergije. Med časom razstrupljevanja je zelo priporočljivo uživanje limoninega soka, v katerega lahko dodate tudi kajenski poper.

MORSKA TRAVA:

Vsebujejo visoke odmerke mineralov, kot so železo, jod, kalcij in magnezij. Poleg tega vsebujejo tudi zelo koristne alginate. Alginati, ki jih vsebuje morsko rastje v našem telesu nase vežejo težke kovine in tako omogočijo njihovo odstranjevanje iz telesa.

ŠPARGLJI:

Bogati so z vitaminom C, vsebujejo veliko vlaknin in antioksidanta rutin, poleg tega pa so bogat vir glutationa. Raziskava v raziskovalni enoti za zelenjavo na ameriški Univerzi Cornell je pokazala, da spodbujajo delovanje ledvic in črevesja, s čimer pospešujejo tudi izločanje strupov iz telesa. Poleg tega, da pomagajo pri razstrupljanju telesa, so odlično živilo proti staranju ter ščitijo naše celice pred raznimi obolenji (rak, bolezni srca..).

AVOKADO:

Vsebuje glutation, antioksidant, ki se v telesu bojuje z prostimi radikali. Veže se s strupi, ki so topni v maščobi, zlasti z alkoholom, in jih spremeni v vodotopne. Raven glutationa v telesu se s starostjo znižuje(zato so s starostjo posledice popivanja vedno hujše). Raziskave opravljene na ameriški Univerzi v Michiganu kažejo, da so starejši ljudje z višjo ravnijo glutationa v telesu veliko bolj zdravi. Poleg tega imajo manj možnosti za artritis, ki ga po mnenju mnogih strokovnjakov strupi v telesu še stopnjujejo.

BRUSNICE:

Delujejo kot antibiotik, ter so posebej učinkovite za čiščenje ledvic in sečil. Zdravijo njihove okužbe, pomagajo v boju proti raku, znižujejo holesterol in tako preprečujejo bolezni srca, spodbujajo proces hujšanja, saj vsebujejo veliko količino antioksidantov ter s tem pospešijo naš metabolizem.

5 thoughts on “Živila ki razstrupljajo

  1. Dober članek o živilih, ki nam pomagajo pri razstrupljanju oz. v borbi z zakisanostjo. Le malokdo pa se zaveda koliko zakisanosti nam povzroči stres in še manj je ljudem jasno, da se to da izmeriti.

  2. Najraje uporabljam limono, stisnjen sok limone spijem zjutraj na tešče, včasih še dodam ščepec himalajske soli. Drugače pa imam tudi rada jabolke, grenivke in avokado, pa tudi česen, čeprav ni primeren vedno:)

  3. Ta članek me je pa razveselil. Zaradi kronične bolezni ki jo žal imam in kopico zdravil, bo razstrupljanje zelo koristno!

Komentirajte