Avokado

Španskemu osvajalcu Hernandu Cortezu (1485-1547) so avokadovec podarili Azteki, ta pa ga je odnesel v Evropo. Za razliko od mnogih drugih ameriških rastlin pa se tu ni prav udomačil.

Avokado je koščičast plod drevesa, ki raste v tropskem in subtropskem podnebju in zraste v višino od 10 do 20 m. Sadež ima večinoma obliko hruške, obstajajo tudi sadeži v obliki jabolka, slive ali kumare.  Sadež tehta od 200 do 400 g in ima meso bele do zelenkaste barve, ki je užitno le, kadar je mehko.
Med vsemi vrstami sadja je vsebnost maščob v avokadu najvišja: okoli 20%. Tri četrtine teh maščob je v obliki večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Avokado vsebuje oleinsko kislino, je mononenasičena maščoba, ki pomaga zniževati holesterol.
Vsebuje esencialni maščobni kislini, linolno in linolensko kislino, ki ju telo samo ne more proizvesti.

Obe pa sta zelo pomembni pri preprečevanju bolezni srca in ožilja in pred menstrualnimi težavami.
Njegove učinkovine pospešujejo delovanje možganov, predvsem pa povečajo sposobnost za učenje in pomnjenje. Visoka vsebnost vitaminov in rudnin skrbi za najboljšo presnovo v možganih in za povezavo med nevroni. V večjih količinah vsebuje vitamine A, B, C, E in K ter baker, železo, fosfor. Polifenoli in flavonoidi imajo protivnetne lastnosti, zato lahko z rednim uživanjem avokada zmanjšamo vnetja v telesu in tveganje za nastanek različnih degenerativnih bolezni. Avokado vsebuje veliko karotenoida luteina, ki skrbi za zdravje oči.

Zaradi visoke vsebnosti kalija, magnezija, linolske in linolenske kisline učinkovito podpira zdravljenje naslednjih bolezni:

20160319_104916
Čaj iz peške avokada.

Ampak tudi peška avokada ima neizmerno moč in je zelo uporabna. V njej je več kot 65% amino kislin. Vsebuje več vlaknin kot katerakoli druga hrana.  Koristi v boju proti artritisu, vnetjem, napenjanju, driski, infekcijam, trebušnim težavam. Zvišuje raven kolagena, našo kožo naredi bolj gladko in z manj gubami. Krepi imunski sistem. Pomaga pri hujšanju, dovaja energijo, ki jo potrebujemo čez dan.
Peška avokada zavira tudi rast tumorjev. Peško naribamo in uporabimo v solatah, smotijih ali pa si naredimo čaj.

Avokado je po prerezu potrebno čim prej zaužiti, da ne porjavi- oksidira. Če ga želite shraniti za kasneje, ga pokapajte z limoninim sokom.

Recepti z avokadom:

Odličen domač recept za zdravo malico:

  • 1 srednje velik zrel avokado
  • 2 banani
  • skuta
  • pol limone
  • med

Avokado izdolbemo in odstranimo koščico. Z vilico ga zmečkamo, zmečkamo pa tudi obe banani. Dodamo limonin sok in skuto. Premešamo. Po okusu dodamo med. Če želite lahko dodate tudi koruzne kosmiče.

Guacamole:

  • 2 srednje velika zrela avokada,
  • 1 majhen zrel paradižnik (popečen),
  • 1 japaleno papriko (temno zelena pekoča paprika), narezano na kocke,
  • 1 jedilno žlico sesekljane čebule,
  • 2 jedilni žlici sesekljanega svežega koriandra,
  • ¼ žličke soli.

V posodi pretlačimo meso avokada, paradižnik in kocke paprike s hrbtno stranjo vilice ter vmešamo preostale sestavine. Namesto koriandra lahko uporabimo tudi peteršilj. Jed ni primerna za shranjevanje, najboljša je sveže pripravljena. Na zalogo lahko pripravimo vse sestavine z izjemo avokada, ki ga vedno umešamo tik pred serviranjem. Guacamole je odličen dodatek k pečenemu mesu in ribam.

Avokado z rakci:

  • 2 avokada, prerezana in poškropljena s sokom limone, da ne oksidira
  • 15 dag kuhanih rakcev
  • 10 dag kuhanega graha
  • 2 trdo kuhani jajci
  • l mandarina, olupljena in narezana na koščke
  • 2 veliki žlici majoneze
  • sol in poper po okusu
  • 1 žlička gorčice
  • listi solate

Avokada narežemo na kocke,dodamo rakce, grah,narezana jajca in ostale sestavine. Zmešamo in vložimo v kozarce liste solate, na liste pa avokadovo solato. Na vrh damo malo peteršilja in rezino paradižnika.

Solata iz testenin, oliv in avokada:

  • 225 g testenin v obliki spirale (fusilli)
  • 115 g koruze
  • 1/2 rdeče paprike
  • 8 črnih oliv
  • 3 mlade čebule
  • 2 srednje velika avokada

PRELIV:

  • 2 polovici suhega paradižnika
  • 1 in pol žlice rdečega vinskega kisa
  • 1/2 stroka česna
  • 1/2 žličke soli
  • 5 žlic olivnega olja
  • 1 žlica sveže bazilike

Suhe paradižnike dajte v posodo, ki ste jo napolnili z vročo vodo v višini 2,5 cm. Pustite, da počasi vre, dokler paradižniki ne postanejo mehki. Nato jih odcedite in na zelo drobno narežite. V mikserju zmešajte paradižnik, kis, česen in sol. Vlijte olje in svežo baziliko.
V slanem kropu skuhajte testenino. Ko se skuha, ko odcedite in prestavite v veliko skledo, v katero dajte še koruzo, rdečo papriko, olive in mlado čebulo. Dobro premešajte. Nato dodajte preliv in spet dobro premešajte.
Olupite avokado in ga narežite na kocke. Vmešajte v solato. Postrezite pri sobni temperaturi.

One thought on “Avokado

  1. Avokado potemni zaradi oksidacije. Preprečite jo lahko, da na avokado pokapljate limonin sok. Po razrezu ga čimprej zaužijte.

Komentirajte