Lajšanje menstrualnih bolečin brez tablet

Pa smo spet tam. Tisti dnevi v mesecu. Menstruacija je pri mnogih ženskah vir nezadovoljstva in težav, saj jim prinaša bolečine, utrujenost, mozolje, zaprtje ali drisko, napet trebuh in druge neprijetne trenutke. Poleg vsega tega jim nagajajo še hormoni, razdražljive so, preveč občutljive, nekatere bi pojedle slona, druge pa ne morejo spraviti vase niti grižljaja, ene bi pospravljale, druge so kot lenivci.

Kaj pravzaprav boli:

Menstrualno bolečino povzročajo krči maternice, ki so  podobni krčem med porodom. Maternico ves čas stresajo blagi krči, ne da bi se ženske tega zavedale. Med menstruacijo pa so močnejši. Vsak krč za trenutek prekine dotok krvi v steno maternice, ker se krvne žile v njej stisnejo. Ker tkivo ne dobi hranil in predvsem kisika, se sproščajo kemikalije, ki sprožijo bolečino. Sočasno telo sprošča posebne kemikalije, prostaglandine, ki vplivajo na to, da so krči močnejši, in s tem še okrepijo bolečino. Namen krčev je, da se med menstruacijo odlušči občutljiva notranja sluznica maternice in zraste nova ter se pripravi za sprejem oplojenega jajčeca. Če tega ni, se čez slab mesec zgodba ponovi.

Kako si lahko pomagate lajšati bolečino brez tablet?

Kakršnokoli gibanje, še posebej pa zmerno, bo poskrbelo za povečan pretok krvi in boljše počutje. Preizkusite plavanje, sprehajanje ali kolesarjenje. Med menstruacijo bo pomagala tudi nežna masaža trebuha s krožnimi gibi. Dolgoročno je mogoče zmanjšati menstrualno bolečino s prehrano, bogato s sestavljenimi ogljikovimi hidrati, kot so žita, sadje in zelenjava, čim manj soli, sladkorja, alkohola ter kofeina. Pred in med menstruacijo zaužijte čim manj rdečega mesa in mlečnih izdelkov, saj  namreč pospešujejo izločanje prostaglandinov, ki stopnjujejo krče. Cimet je znan kot zdravilo za ženske težave – zdravi namreč maternico, lajša boleče menstruacije in hude krvavitve. Pomagal naj bi tudi pri nerednih menstruacijah. Kalcij v sezamu pomaga pri preprečevanju izgube kostne mase, preprečevanju glavobolov in zmanjševanju simptomov PMS med drugo fazo menstrualnega ciklusa.

Popijte dovolj tekočine. Čaji so najbolj razširjena metoda za zmanjševanje menstrualnih bolečin. Najbolj razširjeni čaji so: laneno seme, majaron, melisa, materina dušica, ognjičev čaj, čaj omela, žajbelj

Aromaterapija:

Kot vroče obkladke ali masažo lahko uporabite pri menstrualnih bolečinah eterična olja kamilice, muškatne kadulje, majarona, sivke, jasmina.

Komentirajte