Ognjič

Ognjič je enoletnica. Zraste do 60 cm visoko. Listi so sedeči, podolgovati z valovitim robom, lepljivi in rahlo dlakavi. Cveti od junija do oktobra in ima značilna socvetja, sestavljena iz cevastih in jezičastih cvetov izrazito rumene do oranžne barve. Imajo značilen oster vonj in so lepljivi. Nabiramo predvsem povsem odprte cvetove, in sicer v soncu, ko irnajo največ zdravilnih moči. Ognjič štejejo za napovedovalca vremena. Če so njegovi cvetovi po 9. uri zjutraj še zaprti, bo ta dan deževalo.

Uporaba ognjiča ima davne korenine. V starem Egiptu so ga uporabljali npr. za pomlajevanje. Med vojno so ga uporabljali kar na bojišču, kjer so zdravili tudi večje odprte rane. Ognjičevo mazilo je zelo učinkovito za zdravljenje suhe kože, pomaga pa tudi proti vnetjem, odrgninam, turom, razjedam in opeklinam. Je tudi blag zaščitni faktor pred soncem, ne moremo pa ga uporabljati kot samostojno zaščito pred močnim soncem. Njegove zdravilne učinkovine (flavonoidi, eterično olje, triterpeni) pomagajo proti alergijam, pojavu krčnih žil ali vnetju ven. Lajša tegobe pri hemoroidih, blaži luskavico in vneto nožnico. Tudi razna glivična obolenja, ki se rada naselijo med nožne prste, pa tako imenovani volk, ki nastane na notranji strani stegen posebej poleti, ko je vroče, je mogoče lajšati in ozdraviti z ognjičevim mazilom.

Čaj ali tinkturo iz ognjičevih cvetov uporabljamo za lajšanje želodčnih težav. Pospešuje izločanje žolča in s tem posredno zmanjša količino holesterola v krvi. Čaj se pripravlja tudi za izpiranje ustne votline ali za celjenje ran, za pomiritev kašlja in lajšanje menstrualnih težav.  Tinktura se lahko uporablja tudi za zdravljenje gnojnega ušesnega vnetja. Ima blage diuretične in odvajalne lastnosti ter preprečuje infekcijske bolezni. Ognjičev čaj se obnese za obkladke pri zvinih in pretrganih vezeh in mišicah, modricah ter vneti koži. Če z mlačnim ognjičevim čajem umivamo oči, si krepimo vid.

Ognjič se odsvetuje ženam ki bi rade zanosile in nosečnicam, saj triterpenoidne spojine uničujejo semenčica, škodujejo zarodkovnim celicam in povzročijo splav. Pravtako ognjič vpliva na menstrualni ciklus in zveča maternično napetost.

Poparek iz ognjiča:

Poparek pripravimo tako, da eno do dve žličke posušenih ali svežih cvetnih lističev prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo pokrito stati deset minut. Čaj pijemo večkrat dnevno, ne smemo ga sladiti, pa tudi prevroč ne sme biti.

Tinktura iz ognjiča:

Tinkturo pripravimo iz 5 g suhega ognjiča, ki ga prelijemo s 100 ml 70-odstotnega etanola.

Mazilo iz ognjiča:

Potrebujemo pol litra cvetov ter pol kilograma masla ali svinjske masti, ki jo razgrejemo v kozici. Nato na hitro ocvremo na drobno sesekljan ognjič, odstavimo, pustimo čez noč in vmes večkrat premešamo. Naslednje jutro pripravek nekoliko segrejemo in stresemo na nekaj plasti gaze, oblikujemo culico in stiskamo. Nalijemo v manjše posodice in shranimo.

 

Komentirajte