Glivična okužba nohtov

gliviceGlivična obolenja najraje prizadanejo nothe rok in nog, saj nudijo ugodne pogoje za življenje mikroorganizmov. Najpogosteje se okužba z glivicami pojavi v toplejšem času, nohte pa prizadane na različne načine, noht izgubi sijaj, spremeni barvo na rumenkasto – to je še posebej vidno ob robovih nohta – na določenih mestih se odebeli, značilna za okužbo pa sta tudi lomljenje in krušenje nohta. Okužbo povzročajo glive iz skupine dermatofitov, predvsem Trichophyton rubrum. S kože prsta se glive naselijo v obnohtju na konici prsta ali prodrejo v podnohtje, ki se zato vname in nastopijo prej navedene težave.

Glivična okužba lahko prizadene vse nohte na rokah in na nogah. Na nohtih noge več let ostane le na nohtih palcev in se začne širiti na druge nohte šele kasneje. Na nohtih rok se okužbe širijo hitreje, običajno že po nekaj mesecih. Zelo pogosto se pojavljajo pri bolnikih s sladkorno boleznijo in pri starejših ljudeh, pri ljudeh ki so imeli kakršne koli poškodbe nohtov ali kože na stopalih in pri ljudeh, ki so športno dejavni in pogosto obiskujejo športne objekte, javna kopališča, bazene in savne.

Kako preprečiti okužbo z glivicami:

  • Nikoli ne pojdite bosi v savno ali na bazen.
  • Temeljito si po kopanju obrišite noge – še posebno med prsti.
  • Uporabljajte posebno brisačo za noge.
  • Nosite nogavice, ki se lahko prekuhavajo.
  • Izogibajte se nošenja pretesne obutve in obutve, ki ne prepušča zraka.
  • Prednost dajte usnjenim čevljem in se izogibajte sintetičnim materialom.
  • Izogibajte se prirezovanju obnohtne kožice.

Kako zdraviti okužbo z glivicami:

Če ugotovite, da imate glivično okužbo nohtov ali stopal, si lahko pomagate sami. Za umivanje nog uporabljajte kisla mila (pH pod 7). S tem ustvarite kislo okolje, ki za glivice ni ugodno. Uporabljajte svojo brisačo, ki jo morate prekuhavati. Ob srbenju se ne praskajte, ker si s tem dodatno poškodujete kožo. Glivice se v tem primeru še bolj razširijo in povzročijo nastanek novih okužb, to pa podaljšuje in otežuje zdravljenje.

Pomagala bi naj tudi

Tudi, kadar znakov okužbe več ne vidimo, so glivice v koži še vedno prisotne. Zato uporabljajte zdravilne pripravke vsaj še 10 do 14 dni. S tem se izognete ponovnemu izbruhu bolezni.

Komentirajte