Naravno proti klopom in komarjem

mosquito-on-my-hand-1385575Seveda je nesmiselno, da zaradi klopov ne bi hodili ven. Če se odpravljate v naravo, predvsem v gozd, se je treba zaščititi. Boljše je, da hodite po poti in ne po gošči ali visoki travi. Za v gozd se je najprimernejše obleči v majico z dolgimi rokavi in dolge hlače. Ne bo odveč, če hlačnice zataknete v obuvala, uporabno je tudi, če nosite svetla oblačila, saj boste tako klope lažje opazili.

V naravi se vedno najde tudi protiutež za težave, ki nas doletijo v njej. Proti klopom učinkujejo številna eterična olja.  Klopi se radi zadržujejo v še vlažni travi, temačnih delih gozdov in na listavcih. Ali ste se kdaj vprašali, zakaj jih ni na iglavcih?

Enostavno zato, ker imajo smola in eterična olja, ki jih oddajajo iglice, valovanje svetlobe, ta pa klope odganja. Podobno visoko valovanje imajo tudi citrusi, sivka, bazilika – zato ta eterična olja uporabljajo za pripravo naravnih repelentov, ki odganjajo klope in komarje. Priprava naravnih sredstev proti klopom zahteva samo nekajminutno pripravo, kljub temu pa zagotavljajo učinkovito zaščito, potrebo po pogostejšem nanašanju pa odtehta njihova nestrupenost.

Pripravek za pršenje:

Potrebujete agrume (limone, limete, pomaranče, grenivke, kar pač imate pri roki), ki jih narežete in daste v lonec z vodo. Kakšno minuto ali dve naj voda s citrusi vre, potem pa vse skupaj pustite na zmernem ognju. Kuha naj se eno uro. Odstavite in ohladite, tekočino precedite v steklenico (če imate pršilko, toliko bolje, če ne, se boste s tekočino pač namazali) in razpršite po koži, preden greste ven. Tale zvarek je uporaben tudi ta muce in kužke, da ne dobijo klopov.

Priprava oljnega pripravka:

 • 20 g posušenih listov citronke
 • 20 g posušenih listov roženkrauta
 • 10 g posušene limonine skorje
 • 150 ml mandljevega, jojobinega ali olivnega olja

Liste citronke in roženkrauta ter naribano skorjico limone najprej dobro posušimo. Pazimo, da listov preveč ne poškodujemo, saj bomo s tem izgubili eterično olje. Suhe liste damo v kozarec za vlaganje ali steklenico s širokim vratom, nalijemo kvalitetno rastlinsko olje in šele nato z leseno žlico liste drobimo oziroma dobro potolčemo (ko so že v olju). Postavimo v temen in hladen prostor za 10 dni, precedimo in čisto olje uporabimo za nanos na predele telesa, ki so izpostavljeni okolici. Isti pripravek je uporaben tudi za naše hišne ljubljenčke, za zaščito pred klopi.

Naravni repelent proti komarjem in klopom za nanašanje na obleko:

 • 60 kapelj eteričnega olja sivke 
 • 30 kapelj limoninega evkaliptusa
 • 30 kapelj citronele
 • 30 kapelj olja čajevca
 • 50 kapelj pačulija
 • 1 dl 70% alkohola

Vse sestavine dajte v stekleničko za sprej s pršilom. Stekleničko dobro pretresti in razpršite po obleki.

Kot preverjeno sredstvo proti bolham, klopom in drugemu mrčesu v Dalmaciji že stoletja poznajo rastlino dalmatinski bolhač. Iz nje se pridobiva piretin – naravni insekticid, ki ga uporabljajo tudi v naravnih pripravkih proti mrčesu. Če imate rastlino doma, jo lahko namočite v alkohol in z alkoholno raztopino škropite površine, s katerih želite odgnati mrčes.

9 thoughts on “Naravno proti klopom in komarjem

 1. Super nasveti. Nekje sem prebral, da agrumov naj ne bi škropil na kožo, saj bi lahko dobili kožno reakcijo. Morda veste kaj o tem?

  • Pozdravljen! Hvala za zastavljeno vprašanje!
   Zagovarjam načelo, da je potrebno vsak “domač zvarek ali žavbo” pred redno uporabo testirati na sebi, na majhnem delu telesa, najbolje na notranji strani zapestja. Vsako telo drugače reagira, zato ni nujno da pride/ ne pride do reakcije. Po testnem mazanju počakajte še vsaj 24 ur, če v tem času pride do reakcije, pripravka ne uporabljajte.
   Res je, da so limonino, evkaliptusovo in sivkino olje fototoksični, kar pomeni: snov, ki je fototoksična poveča občutljivost kože na sončno svetlobo, kot posledice pa so lahko razdražena in srbeča koža, izpuščaj, rdečica. Zato se z njihovimi pripravki zaščitimo takrat, ko komarji že letajo okrog nas- torej ko pade mrak in ni nevarnosti da bi bili izpostavljeni soncu.

 2. Bom preizkusla ker mam poln kufer komarjev ko lecejo okol mene kemije pa ne bi rada nanasala pa se pes je kljub novi ovratnici proti bolham in klopom vseeno dobila klopa. Ocitno deluje bolj proti bolham ker teh nima.

 3. Odlicna ideja in sigurno prizkusimo ze zelo kmalu saj je sezona borovnic na vrhuncu pa tudi gobice so tu, in ker so tu se mali otroci je nekaj za zascito brez kemikalij vec kot dobrodoslo.
  In se to preizkusim tudi na nasi hisni muci, se sicer zadrzuje samo v stanovanju a cez poletje ko ni prevroce rada raziskuje zunaj zato imamo vedno borbe z ampulami in ovratnicami
  Lp.

Komentirajte