Limona

Limona je manjše drevo, od 3 do 6 metrov visoko. Mladi poganjki in cvetni lističi so vijoličasti. V ugodnih podnebnih pogojih obrodi limona dvakrat letno. Limonin sok predstavlja od 40—50 % sadeža. Je rumena do svetlozelena tekočina kislega okusa. Kisel okus ji daje citronska kislina (v limoni je je petkrat več kot v grenivki ali pomaranči) ki lahko poleg tega, da lahko uredi prehitro prebavo (pomaga pri driskah), spodbuja prebavne encime, skrbi za boljši pretok krvi in zmanjšuje količino sladkorja v krvi, tako se limonade priporočajo pri sladkorni bolezni.

Limona čisti jetra in ledvice, organa, ki iz telesa odvajata strupene snovi, tako se boste počutili veliko bolje. Deluje antiseptično, pomaga proti slabokrvnosti, krči žile in tkiva, pomanjkanju vitamina C, sprošča mišične krče, pospešuje celjenje ran, pomaga pri mastni koži, zmanjšuje stres, revmi in artritičnim bolečinam, deluje krepilno, pospešuje strjevanje krvi, znižuje krvni pritisk in beli madeže na zobeh. Zaradi povečane količine kalija se sproži verižna reakcija, ki nevtralizira nastajanje kislin. Nenavadno, a limona je dejansko »protikislinsko« sredstvo.

In ne samo to! Limona je tudi nepogrešljiva pri čiščenju! S tekočino (1:1 voda in limonin sok) temeljito zdrgnite štedilnik, delovni pult v kuhinji, ter stenske obloge v kuhinji. Presenečeni boste nad sijajem in svežim vonjem! Poleg tega pa deluje še razkuževalno. Naravno, poceni in eko čistilo.

Limonada:

Za 1 liter potrebujete: 4 limone, en liter vode
Limone stisnete in jih zmešate z vodo. Ne sladkajte, če že želite sladko limonado, jo rajši sladkajte s yacon-ovim sirupom, ki ne povzroča dviga krvnega sladkorja in je tako priporočljiv tudi za sladkorne bolnike.

Komentirajte