Yacon

Yacon je gomolj, ki ga že 3000 let gojijo perujski kmetje visoko v Andih. Marsikdo ne ve, da je v sorodu z našo sončnico. Zraste v višino do dveh metrov in cveti s majhnimi rumenimi cvetovi. Okus gomolja pisujejo kot podobnega okusu jabolka, zaradi česar domačini gomolju pravijo kar “zemeljsko jabolko”. V svojem naravnem okolju, v Andih, raste yacon na 1000–2500 metrih, vendar ga je moč gojiti povsod, kjer raste njegov sorodnik – sončnica. Gojite ga lahko na vrtu. Posadite ga istočasno kot paradižnik. Lepo raste v dobro prezračeni rahli zemlji. Treba ga je redno zalivati s toplo vodo, enkrat na mesec pa se ga nahrani z minerali. Yacon je sicer odličen tudi kot naravno mineralno gnojilo.

Yacon je verjetno edino naravno sladilo, ki ga naše telo enostavno ne zazna. To pomeni, da njihova prisotnost v našem telesu ne vpliva na dvig krvnega sladkorja, kar še posebno cenijo bolniki s sladkorno boleznijo. Prav tako ima (v primerjavi s belim sladkorjem) izredno nizko kalorično vrednost, zaradi česar je odličen za ljudi s preveliko telesno težo. Vsebuje veliko vitaminov, vlaknin, rudnin in oligofruktoze. Pravtako tudi poveča absorbcijo nekaterih mineralov – kalcija, fosforja in magnezija. Yacon bi naj z vsebovanim inulinom tudi zniževal nivo holesterola v krvi, to pa ima preventivno vlogo v razvoju arterioskleroze in zapletov, povezanih z njo (možganska kap, srčni infarkt). Med drugim tudi redči kri, kar pomeni, da zmanjšuje povišan krvni pritisk (od 5-10%). Pri uživanju yacona pa je kljub vsemu potrebna zdrava mera, saj lahko prevelike količine povzročajo vetrove.

Yacon pomaga pri:

  • uravnavanju sladkorja v krvi
  • izboljšuje prebavo
  • krepi oslabele ledvice
  • izboljšuje imunski sistem
  • izboljšuje videz kože
  • pomaga pri artritisu

Gojenje Yacona:

Yacón je trajnica, tako da, ko ga posadite, ga boste meli tako dolgo, dokler boste skrbeli zanj. Yacón je enostaven za gojenje v večini tal, le da ima dovolj vlage, zmerne toplote in obilo gnoja. Zunaj ga posadite ob istem času kot paradižnik, v zavertje, a vseeno na sonce. Luknjo v katero ga boste posadili dobro pognojite s kompostom, pognojiti pa ga je potrebno vsaj še 2x med samo rstjo. Redno ga je potrebno zalivati, zlasti v sušnih obdobjih. Naravnih škodljivcev praktično nima, zato ni potrebno nobeno škropljenje. Spomladi raste počasi in se do poletja bujno olista in zraste tudi do 2 metra v višino. Zacveti proti jeseni, a bolj zanimivo je, kaj se dogaja pod zemljo. Če odgrnete zemljo boste videli, da ima dve vrsti gomoljev. Ene velike, jedilne, ki služijo za shranjevanje energije in manjše, za razmnoževanje rastline. Gomolje oblikuje jeseni in takrat je primeren čas da ga izpulite. Večje gomolje odstranite in uporabite v kuhinji, manjše pustite na rastlini. Steblo odrežite na dolžini približno 10cm. Čez zimo ga shranite v rahli kompostni zemlji, varno pred zmrzaljo.

4 thoughts on “Yacon

    • Jaz sem yacon pripravila v solati, kar surov gomolj-zato da sem ohranila čim več vitaminov in mineralov, ki jih vsebuje. Tekstura je takšna, kot da bi jedla npr. surovo repo, samo da je okus malce sladkast. Še boljše kot korenček.

  1. Moj Yakon raste v loncih, da ga živali ne obglodajo. Jeseni rastlina odmre in gomolji se po želji uporabijo, kar pa ostane v zemlji, že januarja požene in hitro zraste v višino. Ima velike liste, ki takoj pokažejo, če je premalo vode. Od škodljivcev so se pojavile edino listne uši, ki sem jih mehansko odstranila. Cvetel mi ni, ker je mogoče prekratka rastna doba med zmrzalmi. Gomolj je podobnega okusa, kot jabolko in ga največkrat uporabljam surovega, ali v enolončnicah.

Komentirajte