Navadna madronščica

Navadna madronščica cveti od junija do konca oktobra, na kamnitih tleh (nasipališčih, ruševinah, železniških nasipih, pripotjih …) po vsej Sloveniji. Je trajnica, zraste do 60 centimetrov visoko. Na vrhu stebla je grozdasto socvetje. Vedno cveti le v rumeni barvi. Značilno obliko cveta in socvetja, skoraj ne moremo zamenjati z drugimi rožami. Cvet spominja na zajčka ali ptička, odvisno, kako ga obrnemo. Močan poparek uporabljajo v biološkem vrtnarjenju kot insekticid. Če se madronščica zaseje na polju ali vrtu, lahko postane tudi nadležen plevel.

Uporablja se sveže ali posušeno cvetoče zelišče. Stebla odrežemo pri tleh, zvežemo jih v šopke in počasi sušimo v senci. Iz posušenih cvetov lahko naredimo čaj, mazilo, tinkturo ali kašaste obkladke.

Sveži sok madronščice:

Iz sveže nabrane zeli iztisnemo sok in svežega uporabljamo za čiščenje ali vtiranje v kožo pri pigmentnih madežih in starostnih pegah. Sveži sok rastline lahko uporabljamo za lajšanje težav pri vnetih očeh.

Čaj iz Madronščice:

Potem ko smo madronščico posušili, si iz nje pripravimo čaj v obliki zavretka: zvrhano čajno žličko zeli prelijemo s četrt litra vode, zavremo, pokrijemo ter pustimo stati deset minut.

Madronščica vsebuje snovi, ki pospešijo izločanje vode in tako lajšajo težave pri revmatizmu in protinu. Z odvajanjem vode in pospešenim odvajanjem žolča se telo prečisti in posredno se zmanjšajo tudi težave z kožo. V preteklosti so jo uporabljali pri težavah z jetri in za zmanjševanje oteklin, še vedno pa jo poznajo kot zelišče za probleme z žolčem in žolčnimi izvodili. Olajša tudi iztrebljanje blata pri rahlem zaprtju. Pospešuje potenje in je uporabna pri gripi in drugih prehladnih obolenjih.

Tinktura iz madronščice:

V času cvetenja naberemo sveže madronščice in jo na drobno zrežemo. Štiri jedilne žlice zeli prelijemo s tri četrt litra vrele vode. Počakamo eno uro, nato precedimo in natočimo v litrsko steklenico. Nato prilijemo še četrt litra visoko odstotnega alkohola, pretočimo v majhne stekleničke in hranimo v temen in hladnem prostoru.

Po tinkturi iz madronščice pa se znebimo tudi sončnih in starostnih peg.

Mazilo iz madronščice:

– 150 g madronščice

– 500 g nesoljene rastlinske masti

Mast počasi segrevamo, dodamo narezano mandroščico(cvetove,liste in tanka stebla-5-10cm od cveta), pražimo približno 30min. Ob tem ves čas mešamo.Čez noč pustimo da se ohladi, nato precedimo skozi gazo. Hranimo dobro zaprto na hladnem.

Mazilo je učinkovito zdravilo proti hemoroidom oziroma zlati žili, turom in pri manjših poškodbah kože.

V literaturi najdemo svarilo pred pretirano uporabo pripravkov madronščice. Obstaja namreč verjetnost, da v večjih količinah povzroči zaplete. Uporabo in odmerke madronščice naj bi predpisal usposobljen zdravilec. Še posebno nosečim ženskam odsvetujejo notranjo uporabo pripravkov madronščice.

Pri nabiranju pa se držimo etike nabiranja zelišč in ne potrgajmo na enem mestu vseh, temveč na več mestih po malo.

Komentirajte