Sok pšenične trave

Pšenična trava oziroma iz nje iztisnjen svež sok sta že dolgo znana po svoji koristnosti in ugodnem delovanju na človeški organizem. Med vsemi elementi, ki jih vsebuje pšenična trava, je najpogosteje omenjen klorofil, ki ga je v mladi pšenični travi res obilo. Klorofil razstruplja telo, spodbuja tvorbo hemoglobina in eritrocitov, čisti črevesje in ureja prebavo, deluje antikarcinogeno, pomaga pri odpravljanju notranjih vnetij in infekcij, pospešuje celjenje ran, čisti dihalne poti, spodbuja tvorbo mleka pri doječih ženskah, poživlja krvni obtok, zniževala povišano raven holesterola v krvi. Klorofil se je pokazal kot odlično sredstvo pri nevtralizaciji ustnega zadaha. Klorofil čisti toksine v krvnem obtoku in vsebuje antibakterijske in protivnetne lastnosti. Klorofil deluje kot notranji deodorant.

Še posebej se uživanje pšenične trave priporoča ljudem z oslabljenim imunskim sistemom, po ekstremnih fizičnih naporih (maratonci), po operacijah, celo diabetikom pomaga pri uravnavi sladkorja. Klorofil v pšenici ščiti pred rentgenskim sevanjem iz bolnišnične opreme in celo iz mikrovalovnih pečic.

Sok pšenične trave prav tako vsebuje uravnotežen spektrum vitaminov B, vključno z vitaminom B17, kateri naj bi pomagal selektivno uničevati določene rakave celice, brez da bi bile poškodovane normalne celice. V soku pšenične trave v večjih količinah prisotna še kalcij in železo, kar desetkrat več kot v špinači. Vsebuje melatonin, ki pomaga uravnavati cikel spanja in budnosti. Zaradi visokih vsebnosti encimov ga priporočajo pri različnih dietah. Je eden najbogatejših virov vitaminov A, B, E, C, F, K in rastlinskih hormonov.

Ker je pšenična trava izjemno močen očiščevalec organizma, nam je lahko takoj po zaužitju njenega soka celo malce slabo. To je reakcija na toksine, kateri so se začeli sproščati v organizmu. Zato se priporoča, da začnemo z manjšimi količinami (npr. 0,3 dcl), katere s časom povečujemo (do 1,1 dcl). Sok pšenične trave ima izjemno močan okus, ki marsikateremu ni všeč. Zato ga za lažje zaužitje mešamo z limoninim sokom, pomarančnim, ali sokom grenivke.

Treba je poudariti, da sok pšenične trave ni stabilen in se hitro pokvari. Zato ga je treba zaužiti čim prej po sočenju (najpozneje v 15 minutah). Po drugi strani pa lahko porezano pšenično travo (seveda primerno zaprto) hranimo v hladilniku tudi teden dni. Najbolje je, da pšenično travo gojimo sami doma in jo sočimo takoj pred zaužitjem.

Komentirajte