Kroničen zadah

Vsak deseti človek, ne glede na starost ali spol, in nobena izjema niso niti otroci, ima lahko kronični zadah.

Slab zadah nevede povezujemo s slabo osebno higieno, vendar pa nam sodobna zdravstvena dognanja dajo vedeti, da vzrok kroničnemu zadahu ni v slabi ustni higieni. Mnogo ljudi je hendikepiranih, ker imajo občutek zadrege in sramu, kar jih ovira pri vzpostavljanju stikov in normalni komunikaciji. O kroničnem zadahu oz. halitozi govorimo takrat, ko ima zdrav človek ob primerni stomatološki negi pol ure po čiščenju zob spet zadah. Tega zadaha ne odpravijo osvežilni bonboni niti ustne vode. Zadah ima vonj po žveplovodiku. Napačno je tudi razmišljanje, da si lahko zadah preverimo sami, kot na primer z izdihom sape v pest, ki jo nato ‘poduhamo’.

Vzroki za halitozo:

Glavni razlog zanj je treba iskati v oblogah na jeziku, žrelu in v postnazalnem izcedku. Obloge so belkaste, rumenkaste, najpogosteje skrite zadaj na površini jezika in zato nanje redko pomislimo kot na vzrok za zadah. V njih najdemo ugodna gojišča za bakterije, ki se tam razmnožujejo (proces vnetja in gnitja) in proizvajajo smrdljive žveplovodikove spojine. Vzroki za nastanek oblog še vedno niso popolnoma raziskani. Morda je razlog v spanju z odprtimi usti, lahko je posledica motnje v sestavi in količini sline zaradi stresa, zdravil, hormonov. Ali pa gre vzrok iskati v vračanju želodčne vsebine v požiralnik oziroma žrelo. Halitoza je lahko tudi znak visoke količine toksinov v telesu. Zadah se da izmeriti z aparatom, ki meri količino žveplo-vodikovih spojin v izdihanem zraku. Preiskava je dostikrat netočna, saj se stopnja zadaha lahko spreminja.

Zdravljenje kroničnega zadaha:

Zdravljenje kroničnega zadaha poteka z odstranjevanjem bakterij, ki proizvajajo vodikov sulfid. Uporabite posebno ščetko in pokrtačite še jezik-jezik je namreč kot goba. Ima nešteto mikroskopskih luknjic, kjer se nabira hrana, zato je čiščenje zob brez čiščenja jezika povsem neučinkovito. Za čiščenje zob uporabite sodo bikarbono. Da bi se znebili slabega zadaha, uživajte zelen čaj in žajbljev čaj, ki deluje antibakterijsko, in cimet, saj vsebuje eterična olja, ki ubijajo številne bakterije v ustih. Sami si pripravite domačo ustno vodico iz žajblja, ognjiča in mirte. Lahko žvečite semena kardamoma in sabljastega tiplata. Avokado prepreči nastajanje gnilobe v črevesju in posledično slab zadah. Žvečite liste poprove mete ali melise.
Klorofil čisti toksine v krvnem obtoku in vsebuje antibakterijske in protivnetne lastnosti. Klorofil ima sposobnost nase vezati spojine, ki prispevajo k slabemu zadahu. Obilo klorofila najdemo v pšenični travi, ki jo lahko gojimo kar v lončku.

Komentirajte