Banane

Prve plantaže so zasadili Portugalci pred 500 leti v Srednji Ameriki. Na eni rastlini letno zraste približno 60 kg oz. kar 150 banan. Nekateri bananovci zrasejo tudi do višine 15 metrov in na njih zrasejo tudi do 50 centimetrov dolgi sadeži.

Na 300 banan najdejo le eno samo seme, ki ga potem skrbno posadijo v rastlinjak in le tretjina jih nato vzklije.

Banane ne smejo zoreti na steblu, saj bi postale mokaste in neokusne. Vsebujejo precej vitaminov: A, B, C in mineralov, kot so železo in magnezij. Banane lajšajo tegobe s hemeroidi, pomirjajo peristaltiko in ugodno vplivajo pri nižanju krvnega tlaka. Poleg tega znižujejo vročino v telesu in spodbujajo duševno aktivnost. Vsebujejo ogromne količine kalija ki ga telo potrebuje za prenos hranljivih snovi v celice. Posledice pomanjkanja kalija so na primer utrujenost, težave s srcem in živčnost.

Jejte banane dokler so še!

Zelo verjetno že čez nekaj let na policah naših trgovin ne bo več mogoče videti banan, kakršne lahko kupimo danes. Bananam namreč grozi izumrtje, saj velike plantaže banan v tropih napada ubijalska glivična okužba.  Okužba je uničila že nasade banan v Indoneziji, Maleziji, Avstraliji in na Tajvanu, sedaj pa se širi po jugovzhodni Aziji. V Afriki in v Latinski Ameriki je še ni, a se vsi strinjajo, da se bo tudi tja slej ko prej razširila. Veliko truda se zadnja leta vlaga v poskuse, da bi našo priljubljeno sorto banan nekako rešili in ohranili.

Recepti:

Ocvrte banane z ananasom:

  • 2 kos banana
  • 4 ananasovi obroči ( lahko tudi iz konzerve )
  • 10 žlic ananasovega soka
  • 100g moke
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica medu
  • 2 žlici limoninega soka
  • olje

Moko raztopimo v ananasovem soku, tako da nastane gosto tekoča omaka. Če je soka premalo, dolijemo nekaj vode. Banani olupimo in razpolovimo po dolžini in nato še po širini. Med zmešamo z limoninim sokom. Segrejemo olje za cvrtje. Sadje povaljamo v masi in približno 2 minuti cvremo v vročem olju. Sadje poberemo z žično zajemalko in ga odložimo na papirnati  servieti, tako da le-ta vsrka vso odvečno maščobo. Ocvrto sadje serviramo na krožnik in prelijemo z medom in limoninim sokom. Okrasimo lahko s sezamovimi semeni ali kokosovimi drobtinami.

One thought on “Banane

  1. Še ČOKOLADNE BANANE:
    Sestavine:
    4 zrele banane

    Za čokoladni preliv:

    100 g temne čokolade
    6 žličk mleka
    4 žličke sladkorja
    1/4 margarine
    mleti lešniki

    Priprava:
    V posodi pripravimo čokoladni preliv iz navedenih sestavin. Banane prerežemo na polovico, če so velike pa še na manjše kose, položimo jih na krožnik in vsako posebej prelijemo s prelivom (hkrati lahko še dekoriramo). Posujemo z mletimi lešniki. Če želimo, da se preliv hitreje strdi, krožnik postavimo v hladilnik.

Komentirajte