Hemoroidi

Hemoroidi  so razširitve spodnjih ven danke, ki so podobne krčnim žilam. So najpogostejša motnja v predelu zadnjega dela debelega črevesa (danke) in zadnjika (odprtine). Zlata žila pogosto povzroča bolečine, ker so ti predeli dobro oživčeni. Hemoroidi pogosto povzročajo občasne krvavitve in srbečico. Običajno ne gre za resnejše obolenje, kljub temu pa je osamljen hemoroid lahko znak kolorektalnega raka. Na nastanek hemoroidov vplivajo prirojeno oslabele zadnjične vene, zaprtost in napenjanje pri odvajanju blata, vzrok je lahko sedeče delo pa tudi nosečnost. Tudi debelost lahko povzroča pritisk na vene v okolici danke in razvoj hemoroidov. Nastanek lahko sprožijo tudi bolezni jeter, kašljanje, kihanje, bruhanje, zadrževanje diha ob napenjanju med fizičnim delom ipd. Ločimo notranje in zunanje hemoroide oziroma žilne vozle.

Da imamo hemeroide nam da slutiti sveža kri na toaletnem papirju ali v školjki po iztrebljanju, boleče odvajanje blata, občutek nepopolnega izpraznjenja črevesa po iztrebljanju, odvajanje sluzi, kar včasih povzroči tudi srbečico, pa tudi vidne otekline in bulice okoli zadnjika.

Notranji hemoroidi:

Nanje pomislimo ob sveži krvavitvi na blato brez spremljajočih bolečin. Svežo svetlo kri opazimo najpogosteje na koncu odvajanja, bodisi na blatu, papirju ali pa kri še nekaj časa kaplja v školjko. Pri odvajanju je namreč trdo blato ranilo povečane hemoroidne vozliče in iz njih je pritekla kri. Krvavitev se praviloma spontano ustavi, dolgotranjo obolenje pa lahko privede do slabokrvnosti. Če hemoroidov ne zdravimo pravilno in pravočasno se le ti vedno bolj raztegujejo in pričnejo izstopati. V začetku se še spontano vrnejo nazaj v črevo, kasneje si morajo bolniki hemoroidne vozličke z roko potisniti nazaj, včasih pa to ni več mogoče.

Zunanji hemoroidi:

V primerjavi z notranjimi hemoroidi redkeje povzročajo težave. Najpogosteje pride do tromboze enega zunanjega hemoroidnega vozla. Bolnik opazi bolečo zatrdlino v zadnjiku, ima bolečine pri sedenju in odvajanju. Po nekaj dneh hudih težav in bolečin zunanji vozlič ponavadi poči, pride do manjše krvavitve in s tem do spontane samoozdravitve.

Kdaj k zdravniku?

  • Ko hemoroidi trajajo dlje kot en teden brez znakov izboljšanja.
  • Ob dolgotrajnem krvavenju.
  • Ob sočasno prisotni bolečini, napetosti v trebuhu in bruhanju.
  • Ob nastopu nenadne, hude bolečine pri odvajanju blata.

Kako si lahko sami pomagate?

Skrbite za ustrezno higieno zadnjika s toplo vodo in blagim milom po vsakem odvajanju. Pijte dovolj tekočine, uživajte z vlakninami bogato hrano, da preprečite zaprtje. Izogibajte se hrani, ki napenja, in močno začinjenim jedem.

  • Laneno seme preprečuje zaprtje, napenjanje in boleče odvajanje blata pri hemoroidih.
  • Cveti kamilic pomirjajo razdraženo in vneto kožo ter sluznico zadnjika, delujejo protibakterijsko in pospešujejo celjenje ran. Kamilicam primešamo tudi pljučnik, ki odlično pomaga.
  • Zaradi vsebnosti rutina, ki pomaga krepiti vene, kot pomoč pri zdravljenju uporabimo tudi cvetove vijolic.
  • Čreslovine hrastovega lubja tvorijo na površini kože in sluznice zaščitni sloj, ki varuje pred draženjem in pomirja vneti predel okrog zadnjika.
  • Napenjanje in vetrove vam bo pomagal odgnati timijan, črna kumina in koromač.
  • Kaki pomaga uravnavati prebavo in tako lajša težave z hemoroidi.
  • Banane pomirjajo peristaltiko.
  • Razna mazila z aloe vero.
  • Spiranje hemoroidov z koprivinim čajem.

2 thoughts on “Hemoroidi

  1. Pred kratkim sem opazila pri veliki potrebi na toaletnem papirju kri.
    Naročila se bom k splošni zdravnici za pregled oz. posvetovanje. Zanima me, kako poteka pregled?

    • Če ste jo opazila enkrat, je možno da je samo počila kakšna kapilarca na/v/pri anusu.

      Če se to dogaja redno, pa je lahko od hemeroidov.
      Pregled ponavadi izgleda tako, da z orokavičenim in z vazelinom namazanim prstom pregleda anus…
      Potem je pa odvisno od tega, kaj ugotovi.

Komentirajte