Kako ugotoviti ali je živilo pokvarjeno?

Ste bili kdaj v dvomih ali je meso, ki ste ga včeraj kupili, dali v hladilnik in naslednji dan mislili skuhat za kosilo, že pokvarjeno?

Kvarjenje živil je naraven proces, ki ga srečamo povsod, saj so živila podvržena različnim biološkim, kemijskim in fizikalnim dejavnikom. Če kupujete že pripravljene jedi, se morate nujno držati rokov uporabe, ki so pripisani na pakiranju. Ko jih enkrat odprete, jih morate pojesti v roku dveh tednov.

Naj vam olajšam delo in vam dam nekaj nasvetov, da boste lažje ugotovili ali je živilo že pokvarjeno ali ne:

Živilo Nepokvarjeno Pokvarjeno
Meso Meso se ob dotiku ne lepi na roko, ima prijeten vonj, barva je tipična za vrsto in starost živali. Površina je sluzasta, lepljiva, smrdi, barva nenaravna, t.j. bakreno rdeča, sivo zelena.
Klobase Kompaktne, tipične barve in vonja Ovitek postane lepljiv in sluzav, tekstura nadeva je mehkejša, barva postaja bolj sivkasta do sivo zelena, smrdi po razkroju beljakovin.
Jajca Lupina je čista in cela. Rumenjak je oranžne barve, beljak prozoren, nima vonja. Zaradi delovanja mikroorganizmov, začne jajce gniti, kar se kaže v spremembi barve beljaka: zelena, bela, rdeča ali črna barva, z vonjem po gnilobi.
Mleko Je belkaste barve, enakomerno tekoče, brez grudic, z značilnim vonjem in prijetnega okusa. Lahko ima spremenjeno barvo, v njem so grudice, je neprijetnega vonja in okusa.
Jogurt Belkaste barve,enakomerno tekoč,brez grudic. Pokvarjeni izdelki imajo obilo zelenkaste sirotke, vrejo ali imajo na površini zelenkasto-modre madeže plesni.
Kravji sir Bledo rumene barve, rahel vonj po mleku. Pokriva ga žametasta kožica in ima okus in vonju po vinskem kisu.
Sladoled Ima okus v skladu s sestavinami, rahel vonj,brez grudic. Nenaravne barve, neprijetnega vonja, pojavijo se kristalčki ledu,
Ribe Bistre in izbočene oči,kompaktno meso,  luske so čvrsto pritrjene, spolzka koža. Motne in upadle oči, luske kar odpadajo, lepljiva in smrdljiva koža.
Kruh Skorja je nepoškodovana, sredica enakomerne barve in z enakomerno razporejenimi luknjicami. Ima vonj po plesnivem, neprijeten kiselkast okus, mehko skorjo in gnetljivo sredico.
Sadje in zelenjava Biti mora zrelo in čisto, brez zemlje,brez mehaničnih poškodb, brez škodljivcev in plesni. Nagnito, plesnivo in poškodovano sadje ali zelenjava ni primerna za uživanje.
Olje Svetlo rumene barve, prijetnega vonja, tekoče. Pokvarjeno olje ima močan vonj in slab- žaltav okus.
Konzerve Konzerva je cela, ne rjavi in ni napihnjena. Vsebina konzerve ima lahko spremenjen okus, vonj in videz.

 

Komentirajte