Multipla skleroza

Multipla skleroza je bolezen osrednjega živčnega sistema, pri katerem so poškodovane zunanje ovojnice živčnih vlaken (mielin). Vzroka multiple skleroze še ne poznamo. Raziskave kažejo, da gre za avtoimuno bolezen. To pomeni, da telo svoje lastne celice prepozna kot tujek in jih začne uničevati. Multipla skleroza je nepredvidljiva bolezen in ima različen potek. Simptomi so odvisni od tega, kateri del srednjega živčnega sistema je bolezen napadla. Prvi simptomi običajno nastopijo precej nenadno in po nekaj dneh ali tednih izzvenijo. Pri približno 80% poteka bolezen s ponovnimi zagoni, približno 1 zagon na 2 leti. Po prvem zagonu je okrevanje po navadi popolno, po vsakem naslednjem zagonu pa je večinoma slabše.

  • Motnje občutljivosti: mravljinčenje, odrevenelost ali izguba občutka v eni roki, eni nogi ali na raznih drugih delih telesa.
  • Motnje vida : v obliki nejasnega ali zamegljenega vida in se poslabšajo do slepote.
  • Vrtoglavica in motnje koordinacije.
  • Ataksija: težave s sedenjem, stanjem ali hojo.
  • Disartrija: gre za motnje govora. Govor lahko postane podoben skandiranju (bolnik govori v zlogih), včasih pa je njegova govorica monotona.
  • Duševne spremembe, čustvena nestabilnost,…
  • Šibkost enega ali več udov ali obraza: občutek teže, utrujenosti ali togosti udov.

Multipla skleroza danes še ni ozdravljiva. Blažji zagoni se lahko popravijo sami in jih ni treba zdraviti. Poskusi na miših so pokazali, da kurkuma lahko upočasnjuje napredovanje multiple-skleroze. Pri hujših pomagajo zdravila, ki zmanjšujejo imunski odgovor. Alternativa  pa je tudi glatiramat acetat, ki je mielinu podoben ravno dovolj, da veže nase protitelesa in s tem prepreči napad na mielin. Nekatere bolnike z multiplo sklerozo je pripeljalo do samozdravljenja s konopljo, od koder izvirajo empirična poročila o ugodnih učinkih za blaženje nekaterih simptomov, na primer otrdelosti mišic, tremorja, in disfunkcije mehurja – urinska inkontinenca.

Multipla skleroza je bolezen, ki lahko privede do hude invalidnosti, ko je bolnik popolnoma odvisen od pomoči drugih.

Komentirajte