Piškotki

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke z besedilom, ki jih na vaš računalnik ali mobilno napravo shranijo spletišča, ki jih obiskujete. Naloge piškotkov so različne. Piškotki pomagajo spletišču, da si zapomni vaše nastavitve, npr. jezik, velikost črk in druge nastavitve, ki ste jih na svojem računalniku določili za ogled našega spletišča, tako da vam jih ob vnovičnem obisku ni treba vedno znova nastaviti. Na ta način si spletišča lahko zapomnijo vaše preference, informacijo, da ste v anketi spletišča že glasovali, ali zgolj dejstvo, da ste v spletišče že prijavljeni.

Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletišča (npr. piškotek o prijavi, piškotek o vaši nakupovalni košarici), nekateri so namenjeni izboljšanju uporabniške izkušnje (npr. shranjevanje uporabnikovih preferenc), nekateri pa se uporabljajo tudi za spremljanje obiska na spletišču, kar njegovemu upravitelju pomaga pri stalnem izboljševanju spletne strani in uporabnikove izkušnje z njo.

Katere piškotke uporabljamo?

V spodnji tabeli najdete piškotke, ki jih uporabljamo na našem spletnem mestu

FUNKCIONALNI PIŠKOTKI

Ime piškotkaPonudnikVeljavnostNamen
cc_necessary1 letoSe uporabljajo za namen shranjevanja informacij o izbiri nastavitev glede piškotkov
cc_social1 leto
DRUGI PIŠKOTKI
Ime piškotkaPonudnikVeljavnostNamen
datrFacebook2 letiSpletno mesto je povezano z družbenim omrežjem Facebook. Ob interakciji in nalaganju spletnega mesta se odložijo piškotki, ki omogočijo povezljivost in sledenje preko različnih spletnih mest. Več o posameznih piškotkih in njihovem delovanju ter o namenu uporabe zbranih podatkov lahko preberete tukaj (v angleščini).
[adsense text]
Googlov pravilnik o zasebnosti
localeFacebook1 teden
reg_fb_gateFacebookdo konca seje
reg_fb_refFacebookdo konca seje
highContrastModeFacebookdo konca seje
wdFacebookdo konca seje
actFacebook1 teden
_e_0ceM_0Facebook1 mesec
csmFacebook1 mesec
c_userFacebook1 mesec
frFacebook1 mesec
luFacebook2 leti
sFacebook1 mesec
xsFacebook1 mesec
presenceFacebookdo konca seje
actFacebookdo konca seje
pFacebookdo konca seje
Facebookdo konca seje
xxxGooglex mesecev
NIDGoogle6 mesecev
PREFGoogle2 leti
HSIDGoogle2 leti
SSIDGoogle2 leti
APISIDGoogle2 leti
SAPISIDGoogle2 leti
SIDGoogle2 leti
GALXGoogledo konca seje
GAPSGoogle2 leti
GoogleAccountLocale_sessinGoogledo konca seje
LSIDGoogle2 leti
SGoogledo konca seje
OTZGoogle1 mesec

Upravljanje s piškotki

Vedno imate možnost, da piškotke sprejmete ali zavrnete. Večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškotke. Delovanje spletnega brskalnika lahko spremenite v nastavitvah, tako da računalnik piškotke zavrne ali da prejmete opozorilo, preden se piškotek shrani. Namestitev piškotkov lahko v brskalniku tudi popolnoma preprečite za vse obiskane spletne strani. Piškotke, ki so že shranjeni na vašem računalniku, lahko izbrišete.

S piškotki spletnega mesta jesendoma.si lahko upravljate tudi tako, da kadarkoli spremenite nastavitve uporabe piškotkov spletne strani ali pa v nastavitvah brskalnika spremenite način, kako brskalnik uporablja piškotke.