Aloe vera

Aloe vera izvira iz Afrike, sorodne vrste pa najdemo tudi v Sredozemlju in Indiji. Ima debele liste, dolge 40-50 cm, ki imajo na robu in na spodnji strani bodice. Ne prenese nizkih temperatur, zato je v naravi pri nas ne najdemo. Je do meter visok grm z odebeljenim sočnim steblom. Listi so široki, zadebeljeni, temno zeleni, brez svetlih peg na površini in topimi bodicami na robovih listov. Prvič so bili pozitivni medicinski učinki aloe vere omenjeni l.1862, opisoval pa jih je nemški egiptolog George Ebers. Moč te rastline je v veliki koncentraciji mukopolisaharidov (sluzavih sladkorjev). 

Aloe vera vsebuje 99 % vode, ostalo so encimi, lignin, saponini, antrakinoni, sladkorji, steroli, salicilna kislina in aminokisline.Vsebuje vitamine A,C,E,B (tiamin),B 3 (niacin),B 2 (riboflavin) delujejo kot antioksidanti; kolin in folno kislno. Za prehransko vrednost alojinega gela so pomembni še minerali. Precej je kalcija, natrija in kalija, nekaj pa tudi mangana, železa, selena, cinka in magnezija.Uporabna je nekaj let stara rastlina, iz listov pa izločijo alojin sok, gel in smolo. Rumenkasta alojina smola se nahaja v zgornji plasti listov in vsebuje precej alkaloida aloina, ki deluje odvajalno. Večinoma se uporablja mehka sredica, iz katere se iztisne sok, ki se hitro kvari, zato se za domačo uporabo pripravlja svež.

Zaužita v majhnih količinah lahko okrepi menstruacijo, za kožo pa se sveže iztisnjen sok uporablja pri opeklinah, sončnih opeklinah, pikih žuželk, luskavici in podobnem. Gel je namreč v kozmetiki uporabljajo že tisočletja, saj njegova posebnost v tem, da ne ostane le v zgornjih plasteh kože, ampak prodre tudi globlje. Koža je po uporabi prožna, rdečica in srbečica se umirita, gel pa gladi tudi gubice. Pomembno je poudariti, da ima gel iz aloe vere koži enak pH, zato ji pomaga ohranjati naravno ravnovesje. Pri celjenju ran alojin gel rane ne zapre neprodušno, tako da omogoča dostop zraku. Voda pa zagotavljala rani primerno vlago, ki je potrebna za učinkovito celjenje.

  Aloe vere je zelo učinkovita tudi pri gnojnih mozoljih (odlično dezinficira kožo), odlično pa se obnese tudi pri mastni, razdraženi in vneti koži. Nepogrešljiva je pri glivičnih obolenjih kože. Raziskave so pokazale protimikrobno delovanje na več najpogostejših vrst bakterij: Staphylococcus aureus, Echericchia coli, Pseudomonas aeruginosa in Klebsiella pneumoniae. Alojin gel naj bi s tem preprečeval infekcije ran in tako omogočal njihovo hitrejše celjenje. Uničevala pa naj bi tudi viruse.

Številni proizvajalci se trudijo odstraniti iz alojinega soka (in gela) snov aloin, ki deluje kot blago odvajalo. Vendar pa ima aloin v zelo majhnih količinah tudi antibakterijsko in protivirusno delovanje, zato je dobro, da je v majhnih količinah vseeno prisoten. Tako v gelu kakor tudi v soku prisotni polisaharidi koristno delujejo pri vnetjih ustne votline, vnetjih dlesni, žrela in prebavil ter pri rani na želodcu. Priporočljiva pa je uporaba tudi za urejanje prebave.

Aloe vera pomaga pri:

  • krepi obrambni sistem organizma
  • izloča strupe iz organizma in čisti kri
  • izloča sladkor iz organizma (sladkorna bolezen)
  • znižuje holesterol v krvi pri arterosklerozi in zamašitvi žil
  • blaži bolečine ter alergije
  • vzpodbuja delovanje krvnega obtoka, prebavnega sistema, jeter,žolča in ledvic.
  • deluje regenerativno ter popravlja psihično in fizično stanje organizma
  • pomaga pri boleznih, ki slabijo obrambni sistem ter vzpodbuja obrambne procese v organizmu
  • blaži alergije, bronhitis, astmo,kašelj in vnetje grla
  • pomaga prebavi pri problemih želodca in črevesja
  • pomaga pri vnetju oči ter pri sivi mreni in popravlja vid
  • pri boleznih sklepov, revme, artritisa
  • hemoroidih in težavah z žilami

Komentirajte