Naravna pomoč pri bronhitisu

ID-100111141Bronhitis nastane kadar okužba povzroči vnetje in otekanje sluznice bronhialnih cevk. Telo z željo, da bi premagalo bronhitis, okrepi prekrvavitev bronhijev, zato sluznice otečejo, to pa pelje v oteženo dihanje. Pogosto se pojavi ob prehladu in gripi, prepoznamo ga po pekočem občutku v prsih, ki mu sledi dražeč, boleč in suh kašelj, spremlja pa ga lahko tudi povišana temperatura. Prizadene 10 do 25 odstotkov odraslega prebivalstva, pogostejši pa je pri moških in starejših od 40 let.  Takšni napadi so lahko zelo nevarni za ljudi s kroničnimi pljučnimi boleznimi, na primer emfizemom ali astmo.

Akutni bronhitis lahko povzročijo virusne ali bakterijske okužbe. Napadi akutnega bronhitisa so pogosti, vendar navadno ne pomenijo resne grožnje zdravju in simptomi navadno sami od sebe v nekaj dneh izginejo.

O kroničnem bronhitisu pa govorimo takrat, kadar bolnik kašlja in izkašljuje vsaj tri mesece letno, dve leti ali več let zapored. Pri kadilcih (pri zmernih kadilcih se pojavi pri približno 25 % ljudi, medtem ko pri strastnih kadilcih v 50 %) se kronični bronhitis pojavi pogosteje kot pri nekadilcih. Bolnik, ki boleha za kroničnim bronhitisom, dolgo kašlja in izkašljuje, težko diha – sprva le pri naporu, kasneje tudi v mirovanju.

Bolniki se zdravijo ambulantno. V bolnišnico so sprejeti le najhujši bolniki, zlasti ob hudem poslabšanju bolezni. Kadar nas kašelj »napade« ponoči, pomaga, če privzdignemo vzglavje. Prav tako to pomaga pri oteženem dihanju.

Kako zdravimo bronhitis z zelišči:

V dve skodelici medu dodajte pol skodelice naribanega ingverja in pol skodelice naribanega hrena. Mešanico pustite stati kakšen dan, nato pa vsak vsako jutro dan zaužijte žličko. Če ima pripravek premočan okus, ga dodajte čaju. Med zdravilnimi zelišči, ki pomagajo zdraviti bronhitis, je zelo cenjen tudi timijan. Timijan je zelo učinkovit pri zdravljenju akutnega bronhitisa, predvsem pri otrocih, starih od dveh mesecev do 15 let. Najnovejše raziskave odkrivajo možnost uporabe črne kumine pri zdravljenju bronhijalne astme, bronhitisa. Za lajšanje bolečin v pljučih in lažje izločanje sluzi iz bronhijev uporabite korenino navadne trobentice. Zelo v pomoč pa je tudi navadni jetrnik. Bršljanovi listi so priporočljivi pri kroničnem bronhitisu. PRavtako pomaga masaža prsnega koša z ricinusovim oljem.Bršljan uporabljamo v obliki kapljic, tablet, svečk in tudi soka, narejenega z alkoholom ali brez. Odlično se obnese kot sirup za otroke. Čajni pripravki pa niso primerni za zdravljenje bronhitisa. Dražeči kašelj zmanjšajo tudi krompirjevi obkladki (kuhan neolupljen krompir zmečkamo in ga zavijemo v brisačo ter ne prevročega položimo za 20 minut na prsi).

One thought on “Naravna pomoč pri bronhitisu

Komentirajte