Trobentice za zdravje!

trobentice

Seveda! Tudi trobentice lahko uporabljamo v kuhinji! Trobentico, ki jo poznamo tudi pod imenom navadni jeglič, štejemo med priznane zdravilne rastline. Zelo zanimivo je, da raste ravno v času, ko koristne učinkovine ljudje najbolj potrebujemo. Ima zelo dobro sposobnost čiščenja telesa, kar je po zimskem mirovanju in pomanjkanju svežega zelenja, kot nalašč za naš organizem. 

V naravi je najbolj preprosto, če cvet trobentice odtrgamo, posesamo iz nje sladki nektar, veselo zatrobimo in ga na koncu pojemo. Vsebuje številne glikozide, favone, predvsem v korenikah veliko saponinov, v listih pa veliko vitamina C. Čaj iz poparjenih posušenih cvetov trobentice pa bo pomagal lajšati kašelj. Blaži tudi bronhitis, prav tako pa preprečuje nastanek pljučnice oziroma jo blaži. Čaj čisti naša dihala. Čisti tudi kri, ledvice in sečila. Deluje odvajalno, saj odvaja seč. Listi ter cvetovi se uporabljajo zlasti za lajšanje raznoraznih bolečin (kot so denimo trebušni krči), za odstranjevanje morebitnih črevesnih zajedalcev ter za celjenje lažjih ran. Daljše pitje čaja prežene protin in revmo. Trobentica tudi krepi živce in srce, blaži migreno, živčni glavobol, zmanjšuje drgetanje udov.

Pripravki iz trobentic so načeloma varni za uporabo. Če se vam ob pitju pojavijo kakršne koli motnje ali slabše počutje pa z uporabo vsekakor takoj prenehajte.

Proti nespečnosti Pater Simon Ašič priporoča pripravo:

  • 10 delov trobentice
  • 5 delov sivke
  • 3 dele hmeljevih storžkov
  • 2 dela šentjanževke
  • 1 del baldrijanovih korenin

Čaj pijemo pred spanjem.

Tinktura iz korenin trobentic:

  • 20 dag svežih koreninic
  • 1 liter domačega žganja (naj bo 50-60%)
  • steklenica

Koreninice na drobno narežemo in jih namočimo v sadjevec. Na sobni temperaturi pustimo tri tedne. Med tem časom steklenico občasno pretresemo. Po treh tednih precedimo in tinkturo hranimo v temni steklenici, v hladnem prostoru.Uporabljamo do 15 kapljic dnevno, raztopimo v kozarcu vode in pijemo dvakrat dnevno.

Za dvig odpornosti:

Za otroke in odrasle pripravimo krepčilo za srce, da v kozarec za vlaganje naložimo za eno prst debelo cvetov, na njih stresemo plast medu in to ponavljamo dokler ne napolnimo kozarca. Nazadnje mora ostati dvojna plast medu. Kozarec zapremo in pustimo stati na soncu 3 tedne. Uživamo do tri čajne žličke na dan.

Trobentice so tudi zanimiva popestritev za raznovrstne solate.

Našli jo boste na travnikih in v svetlih gozdovih, včasih že konec januarja, zagotovo pa v začetku pomladi. Pri nabiranju pa se držimo etike nabiranja zelišč in ne potrgajmo na enem mestu vseh, temveč na več mestih po malo.

Komentirajte