Jabolčni kis

ID-100227829Jabolčni kis se v medicini uporablja že več tisoč let. Pred 5000 leti so ga uživali celo Egipčani. Omenja ga tudi kitajska narodna medicina. V ljudski medicini se jabolčni kis že stoletja uporablja za čiščenje krvi in zmanjševanje maščobnih oblog. Bogat je z vitamini (A, B, C in P), minerali (fosfor, flor, kalcij, magnezij, natrij in železo); vsebuje pa tudi 13 esencialnih aminokislin in encime.

Pomembna sestavina je pektin, ki v telesu deluje kot goba, ki vpija strupe. Sestavine kot so dekstroza, trsni sladkor, jabolčna kislina, mlečna in oksalna kislina, encimi, flavonoidi ter čreslovine to dragoceno živilo samo še obogatijo. 

Redno uživanje dodaja telesu dovolj snovi za razstrupljanje in večanje odpornosti. Zadostuje ena žlica kisa v kozarcu vode. Priporočljivo je dodati še 1 žličko medu. To mešanico pijemo dalj časa zjutraj na tešče.

Novejše raziskave so potrdile, da redno uživanje jabolčnega kisa predvsem zaradi velike vsebine kalija krepi srce, izboljšuje presnovo, odpravlja glavobole, ureja krvni tlak , redči kri, upočasni staranje in Alzheimerjevo bolezen, čisti žile oz. znižuje holesterol (študija iz leta 2006 kaže, da so se ravni holesterola pri podganah, katerim je bil dan jabolčni kis, znižale.) in pozitivno deluje na lase ter lasišče in odpravlja prhljaj.

 Številne študije so pokazale, da jabolčni kis znižuje raven glukoze v krvi, zato je odličen za sladkorne bolnike. Domneva se, da ocetna kislina v jabolčnem kisu upočasnjuje prebavo škroba in tako posledično zniža glikemični indeks škrobnih živil. Jabolčni kis uravnava pH ravnovesje v telesu in odpravlja posledice uživanja hrane, ki telo zakisa. Naše telo se na porušen pH navadno odzove s pomanjkanjem energije, negnjenostjo k infekcijam, glavoboli, pojavi se lahko tudi razdraženost, bolečine v grlu in večja nagnjenost k obolelosti za artritisom. Kis telesu povrne bazičnost. Raziskave so pokazale, da ljudje, ki uživajo jabolčni kis, pojedo bistveno manj hrane kot tisti, ki ga ne uživajo. Jabolčni kis namreč spodbudi občutek sitosti, kar posledično pripomore k manjši količini zaužite hrane. Ocetna kislina že v ustni sluznici blokira hormonske signale, ki povzročajo neustavljivo željo po sladki in mastni ter slani hrani.

Jabolčni kis v velikih količinah lahko poškoduje zobno sklenino, zato se držite priporočenih količin – in napitka nikar ne pijte ‘skozi zobe’ ampak raje kar pogoltnite tako, da tekočina sploh ne pride v stik z zobmi (ali vsaj čim manj). Nato zobe splahnite še s požirkom sveže vode.

Priprava domačega jabolčnega kisa:

Dober jabolčni kis nastane iz dobrega jabolčnika. Jabolka za ta namen naj bi bila nežnega okusa in nekoliko trpka. Iz jabolk blagega okusa dobimo močnejši kis, ker vsebujejo več sladkorja, ki se spremeni v alkohol, ta pa v kislino.

Potrebujemo:

  • 100 kg jabolk (najboljše domača in nešpricana jabolka)
  • 50 l vode
  • kvas in sladkor
  • veliko plastično posodo
  • lanena krpa

Jabolka je potrebno(prej seveda oprana) naribati kot za kumarično solato ter vsebino stresti v plastično ali leseno posodo. Na tako narezana jabolka nalijemo mlačno vodo (deset litrov vode na dva kilograma jabolk). V skodelici zdrobimo kvas in dodamo sladkor (za 50 litrov bomo vzeli deset dekagramov kvasa in deset žlic sladkorja). To zmešamo z namočenimi jabolki in posodo prekrijemo s prtom. Skupno vsebino moramo tri tedne vsak dan premešati; prvi teden, ko vre, tudi po dvakrat. Po treh tednih stisnemo, če imamo stiskalnico, ali le precedimo čez laneno krpo. Ponovno pustimo, zdaj že kis, stati tri tedne, da naredi »blek«. Nato ga pretočimo v steklenice, ki pa jih ni potrebno trdno zapreti.

 

Komentirajte