Alzheimerjeva bolezen

Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence, v njen nastanek pa so vpleteni tudi genski dejavniki. Gre za neozdravljivo degenerativno in terminalno bolezen. Pri ženskah je začetek bolezni povezan s padcem koncentracije estrogena v menopavzi, zato je hormonsko nadomestno zdravljenje priporočljivo tudi kot preventiva proti Alzheimerjevi bolezni.

Preventiva:

Zdravniki pravijo, da simptome bolezni lahko omilimo in razvoj bolezni vsaj malo zavremo, če vse življenje skrbimo za čim boljše splošno zdravje in možgansko kondicijo. Branje zahtevne literature, študij in urjenje spomina z miselnimi igrami in hobiji, kot so šah, karte ali reševanje križank pripomorejo k temu, da so simptomi bolezni v prvi fazi blažji. Tudi kvalitetna hrana lahko pripomore k boljšemu spominu, naprimer česen, ginko biloba in avokado.

Znaki Alzheimerjeve bolezni:

  • izguba kratkoročnega spomina
  • izguba zanimanja za dogajanje v okolici
  • težave s koncentracijo
  • težave z razumevanjem tako napisanih kot govorjenih besed
  • tavanje in izgubljanje tudi v znanem okolju
  • zapiranje vase

 

Zdravljenje Alzheimerjeve bolezni:

Alzheimerjeva bolezen še ni ozdravljiva, lahko jo le omilimo z zdravili, ki jih s skupnim imenom označujemo inhibitorji acetilholinesteraze ter modulator glutamatnih receptorjev. Vsa so dokazano učinkovita predvsem v upočasnitvi poteka bolezni. Z zdravljenjem morate pričeti čim prej.

Človek, ki trpi za Alzheimerjevo boleznijo in je neorientiran v kraju in času, nebi smel biti sam, saj je lahko nevaren sebi ali drugim. Velikokrat se namreč zgodi, da pozabi ugasniti plin, ne zaklene vrat, pozabi na zdravila ali se izgubi na poti do trgovine v svoji ulici. 

Komentirajte