Povišan holesterol

Holesterol je maščobi podobna snov, ki je normalno navzoča v vsaki telesni celici. Iz holesterola nastanejo številne snovi, ki so nujne za življenje. Holesterol je torej nedvomno pomembna sestavina človeškega telesa, težave nastanejo le tedaj, kadar ga je preveč.  Holesterol najdemo samo v hrani živalskega izvora, to pomeni da ga v rastlinski hrani ni.

Poznamo več vrst holesterola, najpomembnejša sta dobri holesterol HDL in slabi holesterol LDL. Čezmeren LDL se nabira na žilnih stenah, jim zmanjša prožnost in privede do ateroskleroze, ki ji lahko sledita srčni infarkt in možganska kap. Nevaren tudi zaradi tega, ker ne povzroča takojšnjih težav in ne poslabša počutja.

Vzroki povišanega holesterola

Pri večini primerov povišanega holesterola, so za njihov nastanek krive nezdrave življenjske navade, zato se svetuje znižanje telesne teže pri prekomerni, redna telesna dejavnost, opustitev kajenja in pitja alkohola. Lahko je tudi podedovano.

Zdravljenje povišanega holesterola

Prva stvar s katero lahko prispevate k svojem zdravju je zdrav način prehranjevanja. Omejite meso in mesne izdelke, sir in polnomastno mleko, ter maščobne kisline, ki so v margarini, saj povečujejo vsebnost holesterola. Povečajte količino zaužitih stročnic, kot je naprimer soja,  in jih vsak dan zaužite vsaj pol skodelice. Študija iz leta 2006 kaže, da so se ravni holesterola pri podganah, katerim je bil dan jabolčni kis, občutno znižale. Zato priporočamo eno malo žličko kisa razredčenega z vodo na tešče. Znanstveniki pa so potrdili, da že pol žličke Cejlonskega cimeta na dan znižuje holesterol. Uživajte tudi proso in kurkumo, ki obe preprečujeta zvišanje holestrola, meso, jajca in mlečne izdelke pa lahko nadomestite z kvinojo, saj vsebuje vse nujno potrebne aminokisline za izgradnjo mišic. Normalizacijo slabega holesterola lahko dosežete tudi z uživanjem črne kumine , ingverja, naravnega sladila brez kalorij yacona in soka pšenične trave.Čaj ali tinktura iz ognjičevih cvetov pospešuje izločanje žolča in s tem posredno zmanjša količino holesterola v krvi. Nivo holesterola v krvi bi naj zmanjševala tudi šisandra. Že polovica stroka česna na dan lahko zniža visok holesterol za 9%. V zadostnih količinah naj bi fitosteroli v sezamu zniževali raven holesterola.

Šele če ti ukrepi niso zadostni, se uvede zdravljenje z zdravili, ki pa ga vedno spremlja tudi dieta.

2 thoughts on “Povišan holesterol

  1. V eni knjigi sem prebrala, da če hočemo znižat holesterol pomaga tudi če pijemo svež pomarančni sok 3x na dan. Ali je to res?

    • Pomarančni sok lahko izboljša stopnjo dobrega holesterola v krvi, ne pa zniža slab holesterol. Znano je tudi, da dober holesterol zvišuje zmerno uživanje alkohola (kozarec vina na dan).
      Je pa res tudi, da česen znižuje holesterol približno tako uspešno kot zdravila na recept. Priporoča se uživanje surovega česna in sicer 2-3 kose (ne stroke) .

Komentirajte