Šisandra

sisandraRaste kot plezalka, lahko tudi 10 metrov visoko. Prezimi dobro, le prvo leto jo je dobro zaščititi. Njena vzgoja je nezahtevna in prav zato je primerna za ekološko pridelavo. Po drugem letu rastlina oblikuje rdeče plodove, ki imajo številne zdrave učinkovine. Plodovi se običajno uživajo sveži ali posušeni. Zaradi posebnega prefinjenega okusa njenih plodov(slano, kislo, sladko, grenko in pikantno) so ti od nekdaj glavna sestavina raznih jušnih in čajnih mešanic, starim kitajskim avtohtonim plemenom pa so služili kot glavna hrana, ko so bili na lovu. Na Kitajskem jo uporabljajo že več kot 2000 let kot krepčilo za vitalnost in dolgoživost, za lepšanje kože, krepitev spolnih organov in imunskega sistema ter za spodbujanje delovanja možganov.

Hladno stiskano olje iz semen kitajske šisandre je bogato s pol in nenasičenimi maščobnimi kislinami, kot sta linolna in oleinska kislina ter vsebuje gliceride in okrog 19% lignanov, kateri so glavna aktivna učinkovina tega olja. Kot kaže, šisandra povečuje delovno sposobnost, krepi splošno stanje in zmanjšuje utrujenost, ter tako ščiti telo pred kroničnim stresom, ščiti pred obolenji urinarnega trakta, povečuje izkoriščenost kisika, izboljšuje splošno stanje pri astmi, znižuje nevarnost srčno-žilnih obolenj, znižuje raven holesterola in sladkorja v krvi, osteoporoze in različnih oblik raka.

Kljub temu, da na živčevje deluje spodbujevalno, pri tem ne ustvarja živčnosti. Rastlina je poznana tudi po tem, da spada med ene izmed najboljših spolnih poživil, še posebej se priporoča ženskam, ki imajo težave s z orgazmom. Ščiti tudi pred stranskimi učinki kemoterapije in sevanja ter pospešuje obnovo celic. Zdravi depresijo, priporočajo jo tudi pri motnjah spanja in pri nespečnosti, glavobolih, vrtoglavici, zamegljenem vidu… Uporabili so jo celo pri zdravljenju nekateri vrst psihoz s simptomi, kot so halucinacije, paranoja in nevroza.

Ni primerna za nosečnice, epileptike in tiste, ki so pred kratkim doživeli možganske poškodbe.

Priporočena dnevna doza sušenih jagod je ena čajna žlička 2 do 3 krat na dan. Pretiravanje ni priporočljivo saj s tem izničimo zdravilne učinkovine. Iz  plodov lahko naredimo tudi domač sok (5g zdrobljenih, posušenih plodov prevremo v 100 ml vode).

2 thoughts on “Šisandra

Komentirajte