Vrtoglavica

Se tudi vam dogaja, da se počutite kot da ste pijani? Torej trpite za vrtoglavico. Poznamo dve vrsti vrtoglavice: difuzno, pri kateri se bolniku zmrači pred očmi in pade v nezavest, in sistematsko, pri kateri zazna obračanje zunanjega sveta v vodoravni ali navpični smeri. Vzdrževanje ravnotežja omogoča kompleksen sistem, ki ga sestavljajo ravnotežni organ v notranjem ušesu, vid ter proprioreceptorji (čutila v mišicah in koži) . Pri vrtoglavici gre največkrat za prehodne motnje v delovanju ravnotežnega sistema. Vzrok zanjo v je lahko v ravnotežnem sistemu, ali pa je z vzrok v drugih organih, ki sodelujejo pri vzdrževanju ravnotežja. Vrtoglavica je lahko stranski učinek zdravljenja z nekaterimi antibiotiki. Vzrok je lahko tudi možganska kap in poškodbe glave. Težave lahko trajajo različno dolgo – od nekaj sekund do nekaj dni. Prisotne so lahko stalno ali se ponavljajo, pojavljajo se lahko spontano ali na provokacijo.

Na pogosto pojavljanje vrtoglavice morajo biti pozorni tudi sladkorni bolniki. Še posebno tisti, ki morajo istočasno redno jemati inzulin ali zdravila za zniževanje sladkorja v krvi.

Če imate nizek krvni tlak, je dobro vedeti, da se lahko hitro zniža po dobrem kosilu, v stresni situaciji, pri hitrem vstajanju…Vrtoglavica lahko povzroči slabost, bruhanje, potenje, težave pri stanju ali hoji, lahko se pojavi strah, ki težave še stopnjuje. Pri kroničnih ali ponavljajočih se težavah z vrtoglavico se omenjeni znaki zmanjšajo, pojavijo pa se izguba zaupanja, nezadovoljstvo, moteno osebno življenje, sumničavost in zmanjšana motiviranost za delo.

Lajšanje vrtoglavice:

Pomaga koromačev čaj, pomaga pa lahko tudi šisandra. Če ob vrtoglavici čutite slabost ali siljenje na bruhanje, spijte ingverjev čaj, čaj melise ali jedem dodajte pravi cimet. Ko vstajate, počasi spreminjajte lego telesa iz ležeče v sedečo ali stoječo. Pri hoji se osredotočite na oddaljen predmet. Izogibajte se hoji po nestabilni ali neravni podlagi. Doma pazite na preproge in druge talne obloge. Ko se vozite v avtu, sedite na sprednjem sedežu in glejte v oddaljeno nepremično točko. Dokler se ne posvetujete z zdravnikom, ne vozite avta in ne upravljajte strojev. Odsvetuje se tudi plezanje po lestvah in druge aktivnosti, ki so lahko nevarne za vas ali za druge. Poskrbite, da bosta dioptrija na očalih in slušni aparat prilagojena vašim trenutnim potrebam. Uporabite pohodno palico ali kakšen drug pripomoček za hojo. Izogibajte se aktivnostim, ki zahtevajo ponavljajoče se premike glave. Izogibajte se opravilom, ki zahtevajo, da je glava dolgo časa nagnjena nazaj (npr. beljenju stropa). Bodite previdni in pozorni pri jemanju zdravil, ki lahko povzročijo motnje ravnotežja.

Bolnik sam ne more oceniti, kako resne so težave, zato mora takoj, ko težave nastanejo, na pregled k zdravniku. Bolnikom se svetujejo vaje za ravnotežje, glede na sposobnosti prizadetega tudi jogo, taj-či ali druge vrste telovadbe.

Komentirajte