Osteoporoza

Osteoporoza je bolezen, ki vodi v zmanjševanje kostne mase in zmanjšanje trdnosti kosti. Kosti postanejo krhke in se pogosteje zlomijo.

Že majhna obremenitev lahko povzroči zlom. Posebno hitro izubljajo kostno maso ženske v menopavzi zaradi sprememb v hormonskem ravnovesju. Razvoj osteoporoze lahko traja več let, ne da bi prišlo do kakršnihkoli bolezenskih znakov ali bolečin, zato pravimo osteoporozi “TIHA BOLEZEN”.

 

Opozorilni znaki osteoporoze

Osteoporoza je bolezen, ki dolgo poteka brez izrazitih bolezenskih znakov in bolečin. Zato jo lahko odkrijemo samo s posebno rentgensko preiskavo, ki jo imenujemo DENZITOMETRIJA.

Kot vidni znaki se lahko pojavljajo:

  • Bolečine v križu
  • Spremenjena drža telesa (grba)
  • Manjša telesna višina

Dejavniki tveganja za razvoj osteoporoze

  • Telesna zgradba
  • Dednost
  • Menopavza pred 45. letom
  • Dolgotrajno zdravljenje z določenimi zdravili
  • Kajenje
  • Uživanje alkohola
  • Telesna neaktivnost

Tipi osteoporoze

Pomenopavzna osteoporoza

Ocenjujejo, da osteoporoza prizadene 1/3 žensk v menopavzi. Še posebej so izpostavljene ženske, ki so jim operativno odstranili jajčnike, vendar pa so za razvoj bolezni pomembni še številni drugi dejavniki.

Starostna osteoporoza

Glavni vzrok za razvoj starostne osteoporoze je zmanjšan izkoristek mineralov, kar je posledica pomanjkanja hormona, imenovanega kalcitriol.
Osteoporoza moških
Glavni vzrok za razvoj bolezni pri moških je pomanjkljiva proizvodnja spolnih hormonov (hipogonadizem), uživanje alkohola in cigaret in seveda sočasna druga kronična obolenja, ki zmanjšujejo trdnost kosti.

Zdravljenje osteoporoze

Ponavadi ni mogoče popraviti kostnine, ki jo je osteoporoza že prizadela, pač pa se da preprečiti nadaljnje poslabšanje in zmanjšati tveganje za kostne zlome.
Na prvem mestu so zdravila, ki vsebujejo kalcij, a za samostojno zdravljenje niso vselej zadostna.
Vitamin D pospešuje absorpcijo kalcija v črevo in vgradnjo kalcija v kostnino. Zdravljenje z njim je prilagojeno vsakemu posamezniku.
Kalcitonin zavira osteoklaste pri razgradnji kosti in blaži bolečine.
Difosfonati zavirajo razgrajevalno dejavnost osteoklastov in pospešujejo vgradnjo mineralnih snovi v kosti.
Nadomestno hormonsko zdravljenje z estrogeni upočasni izgubo kostne mase pri ženskah v obdobju po menopavzi, uporaba pa je možna več let. Ne smejo jih jemati ženske s tumorji na rodilih, kajti večji vnos estrogenov lahko pospeši njihovo rast. Ženska se sme zdraviti z estrogeni samo po temeljitem pregledu pri ginekologu.

Komentirajte