Ciroza jeter

Jetra imajo osrednjo vlogo v presnovi in številne druge naloge, kot je razstrupljevanje zdravil, skladiščenje glikogena in sinteza plazemskih proteinov. V njih nastaja žolč, ki je udeležen pri prebavi. Ciroza jeter se pojavi, ko jetra otrdijo in se skrčijo, s tem pa je njihovo delovanje moteno. Vpliva tudi na jetrni krvni obtok.  Je značilna bolezen alkoholikov, pri katerih se začnejo množično kopičiti maščobe v jetrih, kar imenujemo maščobna jetra. Pogost zaplet jetrne ciroze je tudi jetrni rak, ki nastane v cirotsko spremenjenih jetrih.

Vzroki za nastanek ciroze jeter

Ciroza jeter je posledica različnih drugih bolezni jeter, lahko pa nastaja tudi pod vplivom strupov.

Znaki ciroze jeter

Bolnik z jetrno cirozo je običajno vrsto let brez pomembnih težav. V ospredju so težave kot splošno slabše počutje, hitrejša utrujenost, slabši apetit in hujšanje. Opažamo lahko zlatenične beločnice.

Zdravljenje ciroze jeter

Jeter, obolelih za cirozo, ne moremo ozdraviti, vendar lahko napredovanje ciroze z zdravljenjem zaustavimo ali vsaj omejimo. Zadnja oblika zdravljenja je presaditev jeter. Potrebno je natančno spremljanje bolezni in napredovanje ciroze. Priporoča se uporaba pripravkov s pegastim badljem  za zdravljenje toksičnih okvar jeter in kot dodatno sredstvo pri kroničnih vnetjih in cirozi jeter.

Komentirajte