Črna kumina

Črna kumina je približno 35 cm visok grm z pokončnimi stebli in precej razvejanimi list ter belimi cvetovi. Plod nosi črna semena, ki imajo močan okus. Črna kumina (Nigella sativa) v arabščini znana kot »habbatul barakah«, kar pomeni "blagoslovljeno seme", se je stoletja uporabljala za zdravljenje raznih bolezni na Arabskem polotoku. Najbolj kvalitetna črna kumina raste v Egiptu. Steklenička olja črne kumine je najdena tudi v Tutankamnovi grobnici.

V sestavinah te rastline se nahaja 15 različnih aminokislin, beljakovine, ogljikovi hidrati, olja (stalna in nestalna), alkaloidi, saponini, groba vlakna in sledovi mineralov med katerimi so: kalcij, kalij, baker,  železo in natrij. Vsebuje  nenasičene maščobne  kisline, eterična olja (nigellon), B vitamin, folno kislino in fitosterole.

Uporabljajo jo za zmanjšanje števila vnetij, poboljšanje delovanja ledvic, jačanje jeter in povečanja odpornosti organizma, poboljšane proizvodnje mleka pri dojiljah, revmi, pomaga pri odpravljanju težav s prostato… Najnovejše raziskave odkrivajo možnost uporabe črne kumine pri zdravljenju bronhijalne astme, bronhitisa, senenega nahoda in ostalih bolezni dihal. Aktivne snovi v črni kumini prav tako spodbujajo delovanje želodca in žolčnega mehurja, ter delujejo protimikrobno, s tem pa zavirajo tudi rast tistih bakterij, ki povzročajo nepravilno prebavo hrane in posledično občutek napihnjenosti, napenjanje, drisko in trebušne krče. Pravtako spodbuja razstrupljanje telesa. Zelo uporabna je tudi proti črevesnim zajedalcem. Podpira pravilno delovanje srčno-žilnega sistema, ter spodbuja normalizacijo krvnega tlaka, pravtako pa normalizira zvišane vrednosti škodljivega holesterola . Črna kumina  pomaga odstranjevati žilne obloge, ter vzdržuje čiste  arterije,  brez maščobnih oblog, ter  pospešuje prekrvavitev.
 

Kako uporabljati olje črne kumine:

Olje iz črne kumine treba konzumirati v malih količinah, saj večje količine lahko iritrirajo sluzasto oblogo v prebavnem traktu.

Visok pritisk – trikrat dnevno 1 čajno žličko olja z toplo pijačo, dnevno zaužite tudi strok česna.

Prehlad ali gripa – spijemo eno žličko olja črne kumine in poplaknemo z limoninimali zeliščnim čajem sladkanim z medom.

Astma in kašelj – 2x dnevno si vtrite manjšo količino olja črne kumine v predelu prsi in hrbta. Priporočljivo je tudi inhaliranje – v manjšo količino vrele vode dajte 1 večjo žlico olja, zakrijte se z brisačo in inhalirajte 2-krat dnevno.

Težave z želodcem – jušno žlico olja črne kumine skupaj s skodelico toplega mleka, 3x na dan, pet dni.

Komentirajte