Črna kumina

Črna kumina je približno 35 cm visok grm z pokončnimi stebli in precej razvejanimi list ter belimi cvetovi. Plod nosi črna semena, ki imajo močan okus. Črna kumina (Nigella sativa) v arabščini znana kot »habbatul barakah«, kar pomeni “blagoslovljeno seme”, se je stoletja uporabljala za zdravljenje raznih bolezni na Arabskem polotoku. Najbolj kvalitetna črna kumina raste v Egiptu. Steklenička olja črne kumine je najdena tudi v Tutankamnovi grobnici.

V sestavinah te rastline se nahaja 15 različnih aminokislin, beljakovine, ogljikovi hidrati, olja (stalna in nestalna), alkaloidi, saponini, groba vlakna in sledovi mineralov med katerimi so: kalcij, kalij, baker,  železo in natrij. Vsebuje  nenasičene maščobne  kisline, eterična olja (nigellon), vitamine A, D, E in C, folno kislino in fitosterole.

Uporabljajo jo za zmanjšanje števila vnetij, poboljšanje delovanja ledvic, jačanje jeter in povečanja odpornosti organizma, poboljšane proizvodnje mleka pri dojiljah, revmi, pomaga pri odpravljanju težav s prostato… Najnovejše raziskave odkrivajo možnost uporabe črne kumine pri zdravljenju bronhijalne astme, bronhitisa, senenega nahoda in ostalih bolezni dihal. Aktivne snovi v črni kumini prav tako spodbujajo delovanje želodca in žolčnega mehurja, ter delujejo protimikrobno, s tem pa zavirajo tudi rast tistih bakterij, ki povzročajo nepravilno prebavo hrane in posledično občutek napihnjenosti, napenjanje, drisko in trebušne krče. Prav tako spodbuja razstrupljanje telesa. Zelo uporabna je tudi proti črevesnim zajedalcem. Podpira pravilno delovanje srčno-žilnega sistema, ter spodbuja normalizacijo krvnega tlaka, prav tako pa normalizira zvišane vrednosti škodljivega holesterola . Nekaj previdnosti velja pri vseh, ki imajo motnje imunskega sistema ter jemljejo protiasmatična ali protivnetna zdravila. Črno kumino odsvetujejo v nosečnosti; prenehali naj bi jo uživati še pred zanositvijo. Nosečnicam je sploh ne priporočajo, ker umirja popadke.

Kako uporabljati olje črne kumine:

Olje iz črne kumine treba konzumirati v malih količinah, saj večje količine lahko iritrirajo sluzasto oblogo v prebavnem traktu.

Visok pritisk – trikrat dnevno 1 čajno žličko olja z toplo pijačo, dnevno zaužite tudi strok česna.

Prehlad ali gripa – spijemo eno žličko olja črne kumine in poplaknemo z limoninim ali zeliščnim čajem sladkanim z medom.

Astma in kašelj – 2x dnevno si vtrite manjšo količino olja črne kumine v predelu prsi in hrbta. Priporočljivo je tudi inhaliranje – v manjšo količino vrele vode dajte 1 večjo žlico olja, zakrijte se z brisačo in inhalirajte 2-krat dnevno.

Težave z želodcem – jušno žlico olja črne kumine skupaj s skodelico toplega mleka, 3x na dan, pet dni.

3 thoughts on “Črna kumina

 1. Pozdravljeni! Začel sem jemat olje črne kumine,pa me zanima kako jemat.Jaz jemljem zjutraj in zvečer po jedi eno kavno žličko. Zanima me! lahko vzamem železno -iz kovine žličko ali moram vzet to olje z plastično žličko? Ker sem slišal da se to olje ne sme zauživat z železno-kovinsko žlico.Prosim odpišite mi na to vprašanje! Hvala! Lp

  • Pozdravljeni!
   Če mislite, da je plastičen pribor najbolj nevtralen, se motite. Smo v času reciklaže in za dobrih 50 % izdelkov ne moremo več z gotovostjo trditi, ali gre za zdrav material. Plastika, ki pride v stik s človekom, bi morala biti kontrolirana, kar pa zaradi reciklaže ni.
   Torej, najboljša možna izbira je keramika ali porcelan.
   Pa lep pozdrav!

 2. Pri poimenovanju je pogosto prava zmeda. Ljudje jo nemalokrat zamenjajo s kuminom, predvsem crnim kuminom. Botanicno pa crna kumina ni v sorodu ne s kumino ne s kuminom.

Komentirajte