Lajšanje alergije na cvetni prah

Srbečica, rdeče solzne oči, zamašen nos, pogosto kihanje, utrujenost – na eni strani veselje glede prvih sončnih žarkov, na drugi stani žalost in neprijeten čas alergij. Alergiki se na cvetni prah že zelo hitro in spretno pripravijo, žal pa je potrebna zelo mala količina zarodnih celic neke rastline, da se alergijska reakcija sproži. Alergija na cvetni prah oz. seneni nahod je najbolj razširjena sezonska oblika alergije, ki je vezana na cvetenje določenih rastlin v nekem obdobju. Prekomerna reakcija telesa na različne snovi; v tem primeru na cvetni prah trav, dreves in plevelov se pojavlja v današnjem času že pri zelo veliki količini ljudi, najpogosteje med 25. in 35. letom starosti.

Vrste alergij, glede na čas pojava:

  • pomladni seneni nahod: cvetni prah na raznih pašnikih, jelše, topola, breze, bresta, gabra
  • poletni seneni nahod: cvetni prah raznih trav, trpotca, bukve, hrasta
  •  jesenski seneni nahod: cvetni prah zelišč, koruze, bora, kislice, rži

Kratkoročna ogroženost na alergije na cvetni prah se nanaša predvsem na čas cvetenja alergenih rastlin, ko se pojavljajo težave z očmi, nosom, dihanjem posledično pa tudi razvoj v prehladno obolenje (bronhitis). Po koncu cvetenja težave izginejo.

Dolgoročna ogroženost zaradi alergije na pelode pomeni resno zdravstveno grožnjo. Alergije na cvetni prah lahko vplivajo na nastanek astme ali bronhitisa, kronične težave s sinusi,  poleg tega se pri okrog  60% ljudi, ki trpijo zaradi alergije na cvetni prah aktivirajo še alergije na hrano, kar imenujemo križne alergije.

Lajšanje alergij na cvetni prah:

Za alergike je najpomembneje, da ugotovijo, na katere rastline oz. cvetni prah so alergični, kar ugotovijo z alergiološkimi testi. Ko je alergen znan, se mu je treba čim manj izpostavljati. Zelo atraktivna so homeopatska zdravila, s katerimi lajšamo in celo odpravimo alergije. Koristno je uživanje vitamina A ( ki ga je veliko v jabolčnem kisu, soku pšenične trave, goji jagodah in v koromaču ) in vitamina D (ki ga najdemo v črni kumini in kefirju) koencima Q10, ter predvsem česna, hrena in čajnega poparka iz kamilic. Izvleček repuha in spiruline znanstveno dokazano lajša simptome alergij na cvetni prah, zato poiščite prehrambena dopolnila z omenjenima sestavinama. Cvetni prah v medu izboljša našo odpornost nanj in odpravlja alergije. Deluje le, če vsebuje cvetni prah, ki vam škoduje, zato kupujte le lokalni med. Nosno sluznico lahko premažete npr. z olivnim oljem, kar bistveno omili kontakt cvetnega prahu s sluznico. Spiranje nosnega kanala je odličen način za lajšanje simptomov alergij. Za spiranje uporabite fiziološko vodo. Prav tako se izogibajte sprehodom v bližini dreves, trav in grmičevja, ki je za vas alergena. Po sprehodu se preoblecite in stuširajte, da res odstranite čim več peloda s sebe. Oblačil ne sušite zunaj na vetru.

Ajuverda svetuje:
Uporabljajte grelne začimbe, ki spodbujajo prebavni ogenj – predvsem ingver, cimet, kurkumo in črni poper. Svoji prehrani lahko dodate tudi ajurvedska zelišča, ki podpirajo in pomlajujejo dihalni sistem; tulsi (sveta bazilika), pippali (dolgi poper) in sladki koren.  Nasyam je tretma, pri katerem se vlaži nosne prehode s pomočjo zeliščnih kapljic. Izvaja se ga večinoma v sklopu panchakarme in je zelo blagodejen in koristen proti težavam z alergijami. Panchakarma/razstrupljanje je idealni način čiščenja toksinov iz telesa in urejanja prebave. Priporočena pogostost izvajanja panchakarme je 2x letno.

Komentirajte