Goji jagode

Goji jagode že 1900 let uporabljajo v tradicionalni kitajski, korejski, tibetanski in japonski medicini. Sedaj so se začele pojavljati tudi pri nas. Prvi nasad goji jagod je na obrobju Ljubljanskega barja, v eksotični vrtnariji Zeleni zmaj, kjer raste že 1000 rastlin. Njihova glavna prednost je, da prodajajo sadike stare že dve leti ( torej rodne).

Rastlina zraste 1–3 m visoko, plod je oranžnordeče barve, dolg 1–2 cm.  V jagodi je 10–60 semen; zorijo od julija do oktobra, ko jih stresejo z vej in posušijo. Okus plodov spominja na rozine, lahko jemo sveže, uporabljajo pa se tudi kot sok ali čaj.

Vsebujejo visoke hranilne vrednosti, pa tudi medicinske raziskave poudarjajo njihove potencialne pozitivne zdravstvene učinke. So zelo učinkovit borec v boju s prostimi radikali. V jagodah goji je kar 18 aminokislin, številni vitamini: A, B vitaminov (B1 , B2 , B6), C in vitamin E (ki je zelo redko v sadju),veliko tiamina, piridoksina,riboflavina,  in tokoferola), ogromno mineralov (mdr. cink, baker, selen, železo-15x več kot špinača, kalcij, kalij) in nenasičene maščobne kisline (mdr. linolna in alfa-linolenska kislina), ki uravnavajo hormone in pospešujejo izgubo telesne maščobe. Vsebuje protivnetno sredstvo beta- sitosterol , ki znižuje holesterol. Vsebujejo celoten spekter antioksidantov karotenoidov , vključno z beta – karotenom, ki ga je več kot v korenju.

Antioksidant imenovan zeaksantin, igra ključno vlogo pri zaščiti mrežnice očesa, saj absorbira modro svetlobo in deluje kot antioksidant. Povečan vnos živil, ki vsebujejo zeathanthin lahko zmanjša tveganje za razvoj starostne makularne degeneracije, ki je vodilni vzrok izgube vida in slepoto pri ljudeh, starejših od 65 let.

Goji jagode so bogat vir tako selena in germanija in se zato uporabljajo v številnih kliničnih raziskavah z bolniki z rakom. Raziskave so potrdile ugoden vpliv na jetra, pri bolnikih, ki so prejemali kemoterapijo.

Znano je, da imajo edinstvene polisaharide, znane kot ” Master molekul ” – LBP1 , LBP2 , LPB3 in LPB4 -, ki delujejo skupaj, da okrepijo imunski sistem, in jih ne najdemo v nobeni drugi znani rastlini. Polisaharidi spodbujajo hipofizo v sprednjem delu možganov, da ti proizvajajo več rastnega hormona, ki upočasni staranje.

Vpliv Goji jagod na telo:

  • Pomagajo pri uravnavanju telesne teže
  • Povečujejo spolno moč in spolno slo (znane kot odličen afrodiziak)
  • Izboljšajo splošno razpoloženje
  • Delujejo kot antioksidant in upočasnjujejo staranje
  • Ščitijo vid
  • Izboljšajo videz kože
  • Krepijo krvni obtok in izboljšajo prekrvavitev
  • Izboljšajo kakovost spanja
  • Povečujejo sposobnost koncentracije in miselne prodornosti

Komentirajte