Aronija

aroniaAronija izvira iz vzhoda Severne Amerike. Grm zraste od 1 do 6 m v višino in raste v vlažnih gozdovih in močvirjih. Ker preživi tudi -45°C, jo imenujejo Sibirska borovnica. Je neobčutljiva na sušo, onesnaženost, škodljivce in bolezni, nevtralizira celo ultravijolično sevanje. Zato jo lahko pridelujemo tudi ekološko brez kemičnih preparatov. Razmnožuje se enostavno s koreninskimi izrastki. Aronija prvič obrodi po treh letih, najbolj plodne so 2–6 let stare veje.

Poznali so jo že severnoameriški Indijanci, ki so jo uporabljali za zdravljenje skoraj vseh zdravstvenih težav. V plodovih aronije najdemo  vitamin A, vitamine skupine B (B 9, B 6, B 2), C in vitamin E, predvsem pa veliko vitamina P. Vitamina C ni veliko, njegovo pomanjkanje pa odtehtajo beta karoteni, antocijani (barvila), tanini in čreslovina. Plodovi so bogati s kalcijem, kalijem, manganom, molibdenom, jodom, fosforjem in železom.

Zdravilni učinki aronije:

Raziskave kažejo, da je aronija varna za uživanje od prvega leta življenja naprej, ker ne vsebuje glutena, je priporočljiva tudi za občutljive ljudi.

Raziskave so odkrile številne ugodne vplive na zdravje, na primer, da na splošno deluje ugodno zaradi antioksidantov, preprečuje težave s srcem in krvnimi žilami, saj znižuje povišan pritisk, pomaga pri zdravju sečil, bori se proti bakterijam, pomaga zniževati holesterol, ima protivnetne lastnosti in pozitiven učinek na vid, še posebej pri kurji slepoti. Pri sladkornih bolnikih uravnava delovanje trebušne slinavke, raven sladkorja in hemoglobin v krvi. Povečuje elastičnost kože in s kože odstranjuje starostne pege in razpokane kapilare, osvežuje kožo in upočasnjuje staranje. Umirja krče in bolečine v črevesju, vnetje črevesja in preprečuje driske. Aronija ima prvovrstno lastnost, da ne le krepi imunski sistem, ampak celotno telo očisti in razstrupi vseh toksinov (težkih kovin in nekaterih radioaktivnih elementov), ki so se dolgoletno nalagali v naših tkivih, živčevju in možganih. Aronija ima sposobnost močnega antikarcenogenega delovanja, saj učinkovito uničuje maligne celice pri rakastih obolenjih možganov, pljuč, dojk, debelega črevesja in jeter.

V času nosečnosti je aronija nepogrešljiva, saj je naraven vir tako folne kisline, kot tudi železa, zato bistveno izboljša krvno sliko. Kri je bolj čista, cirkulacija pa mnogo boljša. Poleg tega izboljšuje izločanje hormonov in regulira delo žleze ščitnice. Na področju urinarnega sistema je aronija dokazano od 5 fo 10 krat učinkovitejša pri zdravljenju urinarnih infekcij v primerjavi z brusnico. Uspešno zdravi tudi vse težave z ledvicami in mehurjem. Prav tako učinkovito odpravlja težave s prostato, predvsem vnetje.

Recepti:

Aronija z jogurtom:

  • navaden jogurt
  • vanili sladkor
  • banana
  • maline
  • borovnice
  • aronija
  • grozdje

Zmešajte vse skupaj in malo pretlačite. Po želji dodajte malo vanili sladkorja.

Marmelada iz aronije:

Potrebujemo:

  • 2,5 kg aronije
  • 1,5 kg sladkorja
  • 0,5 litra vode

Priprava:

Aronijo operemo in osušimo, s pol litra vode prelijemo sladkor in ga damo kuhati, ko nastane sirup dodamo plodove aronije in kuhamo dokler plodovi ne razpadejo ter se začne marmelada gostiti. Marmelado denemo v kozarce (prekuhane in razkužene) in pokrijemo z odejo da se počasi hladijo dan ali dva. Ohlajeno marmelado  postavimo v hladen in temen prostor.

One thought on “Aronija

Komentirajte