Povečanje odpornosti

Naš organizem nenehno prihaja v stik z bakterijami, virusi, glivami in zajedavci; vdihujemo jih, uživamo jih s hrano in pijačo, pa tudi preko kože prehajajo v nas. S starostjo se naša imunska odpornost zmanjšuje. Le redko se zgodi, da človek ob stiku z mikroorganizmom zboli– zboli takrat, ko je obrambna sposobnost našega telesa oslabljena.

Odpornost povečujemo z hrano ki vsebuje veliko:

  • Vitamina C : Za imunski sistem najpomembnejši vitamin, saj njegove celice spodbuja k uničevanju patogenih bakterij, virusov in prostih radikalov. Najdemo ga v južnem sadju, limonah, kumkvatu, svežem peteršilju, paradižniku, papriki, kolerabi, šipku, robidnicah
  • Vitamina B6: Omogoča nemoteno delovanje imunskega sistema in njegovih celic na proste radikale. Največ ga je v grahu, sončnicah, čičerki, sezamu, mangu, orehih, lanenem semenu, soji
  • Folne kisline:  Pospešuje tvorbo protiteles in povečuje njihovo občutljivost, ter tako povečuje obrambne sposobnosti telesa. Najdemo jih v temno zeleni zelenjavi, avokadu in robidnicah.
  • Vitamina A: Krepi odpornost sluznic v nosu in žrelu ter tam zavira razmnoževanje škodljivih virusov in bakterij. Še več kot v korenju in bučah, ga najdemo v regratu.
  • Mineralov:  Za povečanje odpornosti potrebujemo tudi pravo ravnovesje mineralov. Potrebni so železo (špinača), magnezij (sezam,mak), baker (sončnično seme)…
  • Kefir: Kefir prav tako prispeva k zdravju imunskega sistema.
  • Sezam: V zadostnih količinah naj bi fitosteroli v sezamu krepili imunski sistem.

Odpornost pa lahko povečamo tudi tako, da živimo zdravo.

  • Spimo vsaj 7-8 ur dnevno.
  • Pijemo dovolj tekočine – čiste vode in zeliščnih čajev.
  • Izogibajte se škodljivim razvadam (kajenje, manj alkohola).
  • Izogibajte se stresu ali ga poskusite obvladati.
  • Smejte se! Dokazano viša odpornost in lajša stres.

Komentirajte