Robidnice

Čas je, da poskusite sveže robidnice, sladko sveže sadje, ki dozori poleti in so ga pred kratkim identificirali kot eden od najboljših borcev proti raku. V slastnem mesu res zrelih plodov se kopičijo vitamini, rudnine, betakaroteni, bioflavonoidi, fenoli, fitosteroli in zagotovo še kaj. Vsebujejo veliko vitaminov, in sicer: A, B1, B2, E in C. Med prisotnimi je največ vitamina C, ki skupaj z betakarotenom poskrbi za naš imunski sistem. Črni plodovi vsebujejo veliko kalija, fosforja, magnezija in predvsem železa. Študija je pokazala, da imajo robidnice najvišjo vsebnost antioksidantov in zelo pomembne protirakave lastnosti.  Predvsem vrsta fenolne kisline, elaginska kislina, zavira rakavo rast tkiva, hkrati pa krepi tudi zdravje srca in ožilja, preprečuje nastajanje krvnih strdkov in odlaganje škodljivega holesterola na stene žil ter deluje razkuževalno.

Pomembne lastnosti učinkovin v črnih plodovih, ki zelo pozitivno vplivajo na pravilno delovanje in počutje našega organizma so da pospešujejo nastanek in sodelujejo pri čiščenju krvi, zaradi visokih vsebnosti železa so priporočljive za bodoče mamice, uravnavajo nivo sladkorja, krepijo krvno-žilni sistem in pri tem zmanjšujejo težave s krčnimi žilami in celo s hemoroidi, krepijo mišično tkivo, zmanjšujejo želodčne težave in urejajo prebavo, lajšajo boleče menstruacije, lajšajo vnetje sluznice, ker so naravni antiseptik, prav tako pa tudi znižujejo povišano telesno temperaturo.

Karotini v njih varujejo pred prostimi radikali. Robidnice zaradi njih in veliko vsebnosti vitamina C krepijo imunski sistem. Učinkovine iz robidnic krepijo vezivna tkiva in stene žil ter tako prispevajo k upočasnjevanju znakov staranja. Zmanjšujejo težave z venami in hemeroidi.
Pazljivi moramo biti pri uvoženih robidah v veleblagovnicah, saj so pogosto škropljene z insekticidi, herbicidi, pesticidi in drugimi škodljivimi snovmi. Včasih so tudi obdelane z voski ali smolami, da so videti privlačnejše. Ob prometnih cestah jih ne nabiramo, pred uživanjem pa jih dobro operemo. Veliko bolj kot kupljene prijajo tiste, ki jih naberemo sami.

Za zdravilne pripravke uporabljamo tudi liste robid, ki morajo biti dokaj mladi, vendar popolno razviti. Pozna pomlad je za nabiranje najboljši čas. Vsebujejo čreslovine, organske kisline, flavone, v robidnicah pa je vitamin C, organske kisline in mineralne snovi, uporabljajo pa se za čajne mešanice z drugimi rastlinami.

Jedi z robidnicami

Ribezova juha z robidami

  • 500 gramov robid,
  • 300 ml soka iz črnega ribeza,
  • nastrgano limonino lupinico,
  • sok ene limone, 500 ml vode,
  • nekaj žličk kisle smetane.

Juho pripravite tako, da robide najprej operete pod hladno vodo. Naravnemu soku črnega ribeza dodajte vodo, limonino lupinico in limonin sok. Tekočino ohladite in ji nato dodajte robide. V pripravljene krožnike dajte žličko kisle smetane in premešajte.

Smetanova strjenka z malinami

  • 400 g malin
  • 150 g sladke smetane
  • 60 g pustega kislega mleka
  • 80 g sladkorja
  • 4 žlice pomarančnega soka
  • pomarančna lupina
  • 1 žlica vanilijevega sladkorja
  • 8 listov želatine
  • 0,2 dl malinovega žganja

Predpriprava
V skodelico stresemo sladkor in vanilij sladkor. Dodamo žlico vode, premešamo in pustimo stati 20 minut, da dobimo gost sirup.
Želatino v skodelici namočimo v malo mlačne vode.
Maline preberemo, na hitro oprhamo pod tekočo hladno vodo in temeljito odcedimo.
Pomarančno lupino drobno nastrgamo.
Priprava
V kotličku gladko razmešamo kislo mleko. Dodamo sladkorni sirup, pomarančni sok, žličko nastrgane pomarančne lupine in malinovo žganje. Nazadnje primešamo ožeto želatino.
Sladko smetano trdo stepemo, potem pa jo s polovico odcejenih malin vmešamo h kislemu mleku. Z maso nadenemo majhne modelčke, ki jih pokrijemo s prozorno folijo in za 3 ure potisnemo v hladilnik.
Serviranje
Tortice zvrnemo na hladne krožnike, potem pa jih po vrhu obložimo s preostalimi malinami. Tortice lahko po želji prelijemo s tortnim prelivom in garniramo z metinimi vršički.
Nadomestek
Kislo mleko nadomestimo z jogurtom.

Malinin napitek

  • maline 300g
  • vanilijev sladkor 2 kosa
  • kravje mleko – polnomastno 500ml
  • sladka smetana 200ml

Maline operemo in odcedimo. V mešalnik damo maline, vanilijev sladkor, mleko in 120 ml sladke smetane. Vse skupaj zmiksamo. Preostalo sladko smetano čvrsto stepemo. Nekaj jo vmešamo v napitek, ostalo pa porabimo za dekoracijo.

Komentirajte