Regrat

Zaradi nenavadnega bogastva zdravilnih in krepilnih snovi je regrat prav imenitna zdravilna rastlina, katere pomen je vse premalo cenjen, ker je rastlina tako množična, da jo zaničljivo imenujejo plevel. Regrat raste na travnikih in ob poteh. Ima značilne globoko narezane liste in votla gola stebla z rumenimi cvetnimi koški. Za uživanje je primerna skoraj vsa rastlina. Še posebej uporabni so zeleni listi, ki jih dodamo solatam ali juham. Listi se nabirajo pred cvetenjem, to je od marca do aprila. Korenina regrata je odlična, če jo prepražimo in uporabljamo za pripravo toplega napitka, ki je podoben kavi.

Celotna rastlina vsebuje precej vitamina C, vitamin A – več kot korenje in B, karotin, inulin, glikozide, nekaj beljakovin in ogromno kalija, več železa kot špinača ter ostalih rudnin. Grenčine dajejo regratu močne diuretične lastnosti, kar pomeni, da spodbuja odvajanje vode. Tradicionalno ga uporabljajo pri motnjah v delovanju ledvic, celulitu in čezmerni teži. Regratovi pripravki – po zaslugi delovanja snovi na jetra in žolč – pospešujejo raztapljanje žolčnih kamnov.

Pomaga pri mišičnem revmatizmu, kožnih ekcemih, zlatenici, obrabljenih sklepih, ledvenemu useku in vnetju išiasa, lišajih, krvnih boleznih, tolščavosti, lenem črevesju, akutnih oteklinah, čirih, motnjah v delovanju jeter kakor tudi pri prsni in trebušni vodenici. Zelo priporočljiv je tudi pri sladkorni bolezni. Prav tako povečuje apetit in krepi imunski sistem.

Listni izvlečki močneje ženejo na vodo kakor koreninski, oboji pa so po učinku primerljivi sintetičnim pripravkom.

Priprava čaja:

Čajni napitek, pripravljen kot poparek iz 4 do 10 gramov posušenih listov oziroma kot poparek ali prevretek iz 2 do 8 gramov posušenih korenin do 3-krat na dan.

  • Pri žolčnih in revmatičnih težavah priporočamo 4- tedensko kuro spomladi in jeseni.
  • Pri želodčnih težavah, ki jih povzroča pomanjkanje kisline, pijte čajni napitek pol ure pred jedjo.
  • Pri ledvičnem pesku je možno uporabiti vodni šok: čajni napitek dopolnite z vodo do poldrugega litra in popijte vso količino v 15-20 minutah.

Frape za športno aktivne (zaužijte 30 min po treningu):

Ocvrte regratove rozete:

Očiščene in osušene mlade rozete pomakamo v testo za cvrtje, zlato ocvremo, osušimo na papirnati brisaci in postrežemo kot predjed. Rozete lahko tudi prevremo, povaljamo v moki in ocvremo.

Pri nabiranju pa se držimo etike nabiranja zelišč in ne potrgajmo na enem mestu vseh, temveč na več mestih po malo.

Komentirajte