Baobab

V predelu tropske afrike raste biser narave: baobab ali tako imenovano drevo opičjega kruhovca. Primeri tega drevesa so stari tudi do 3000 let, vendar je to težko preverit, ker so ta debla v notranjosti votla in nimajo starostnih obročev.Premer drevesa doseže kar do 12 m, njegov obseg pa tudi do 40 m. Cvetove oprašujejo netopirji, ki velikokrat celo prespijo na teh orjaških drevesih. Po oprašitvi se razvijejo do pol metra veliki rjavi, zeleni ali temni plodovi. Plodovi so polni semen bogatih z vitamini, semena v sadežu pa so zelo okusna, saj imajo močan okus po karameliziranih hruškah.

Lupina ploda je trda in je prekrita z mikroskopskimi dlačicam, ki ščitijo sadež pred zajedavci, zato ni potrebna uporaba nikakršnih pesticidov. Raziskava je pokazala visoko vsebnost organskih kislin v sadežu, kot so citronska kislina, vinska kislina, jabolčna kislina, jantarna kislina in askorbinska kislina. Vsebuje zelo  velik procent C-vitamina, kar 4-krat večji kot pri kiviju in 6-krat večji kot pri pomarančah, riboflavin (vitamin B2), ki je izredno pomemben za rast, obnovo živčnega sistema, oči in kože.

Antioksidant ORAC testi so pokazali, da baobab vsebuje eno najvišjih vsebnosti antioksidantov med sadjem. Ti so topni tako v vodi kot v lipidih in tako uspešno preprečujejo škodo, ki jo povzročajo prosti radikali na celicah.Baobab  je mleta sredica opičjega kruhovca in se na tržišču uveljavlja kot sadni prašek ali moka. Je 100 % naravni produkt, saj ne zahteva toplotne obdelave in je brez dodanih aditivov. V centralni Afriki je Baobab že vrsto let osnova zdravja za vsakogar: starejše, otroke, nosečnice, dojilje.  Niacin (vitamin B3) pomembno sodeluje pri različnih metaboličnih procesih, prav tako pa vsebuje tudi linolno kislino, kalcij, kalij, železo itd. Baobab zagotovi zadostno količino vlaknin in tako pri rednem uživanju preprečuje zaprtje. Prav zato pa pomaga tudi pri hujšanju, saj pospešuje odvajanje in povečuje količino blata, ter s tem podaljša občutek sitosti. Domačini z njim zdravijo diarejo in grižo.

Baobab vsebuje eno najvišjih vsebnosti antioksidantov med sadjem. Ti so topni tako v vodi kot v lipidih in tako uspešno preprečujejo škodo, ki jo povzročajo prosti radikali na celicah.

Baobab uporabljamo za:

  • reguliranje in pomirjanje črevesja
  • proti zaprtju in driski
  • proti vnetju
  • proti vročini
  • proti bolečinam
  • odpravlja otekline

Komentirajte