Nasveti za varčevanje z električno energijo

Varčevanje z energijo prinaša številne prednosti – prihranimo lahko denar in pomagamo okolju. Poskusite izračunati ali pa kar v praksi preizkusiti, koliko lahko na mesec ob doslednem ravnanju z električnimi napravami prihranite. Morda si za razliko privoščite celo krajši dopust.

Pranje in sušenje perila

Pralni stroj spada med večje porabnike električne energije, saj porabi skoraj desetino vse porabljene energije v gospodinjstvu. Sistem za avtomatsko zaznavo količine perila, ki ga omogoča pametna senzorska tehnologija, uravnava količino vode in detergenta. Precej energije lahko prihranite tudi, če izpustite program predpranja, optimalno polnite stroj in upoštevate navodila o varčni uporabi stroja.

Tudi sušilnik perila porabi skoraj desetino električne energije v gospodinjstvu. Največji prihranek energije dosežete z dobro ožetim perilom. Nastavitev centrifuge pralnega stroja naj presega 1000 vrtljajev. Perilo ožeto s 1600 vrtljaji pa omogoča kar 30 odstotni prihranek energije v procesu sušenje. Priporočljivo je istočasno sušiti kose perila iz materialov s sorodnimi lastnostmi, saj se tako perilo najbolj enakomerno posuši.

Kuhanje in pečenje

Dodatne prihranke dosežete z izbiro indukcijskega kuhališča, ki omogoča večjo hitrost in moč ter zato zagotavlja profesionalno kuho. Z energijo varčujete še posebej, če moč grelne plošče zmanjšate na minimum takoj, ko voda zavre. Priporočljivo je kuhanje z malo vode. Pri peki varčujete z energijo tako, da pečico izključite 15 minut pred koncem peke in čim manj odpirate vrata pečice, saj tako vsakič izgubite 20 odstotkov toplote. Prihranke lahko dosežete tudi s pečenjem na treh nivojih hkrati (npr. drobno pecivo).

Hlajenje in zamrzovanje

Sodobni elektronski modeli zagotavljajo stalen nadzor nad temperaturo in s tem obvladovanje porabe električne energije. Plastični predali v zamrzovalniku bolje zadržujejo nizko temperaturo v primerjavi s klasičnimi košarami. Če ste pozabili popolnoma zapreti vrata, vas o tem v novejših modelih opomni alarm. Priporočljivo je, da ima prostor, kjer je zamrzovalnik, od 16 do 32 °C. Hladnejši prostor pomeni večji prihranek energije. Optimalna nastavitev temperature zamrzovalnika je -18° C, vsaka stopinja nižje zviša porabo energije za 5 odstotkov. Aparat mora biti dovolj odmaknjen od zidu. V zamrzovalnik in hladilnik nikoli ne dajajte toplih živil, ampak jih prej ohladite na sobno temperaturo. Vrata odpirajte čim bolj poredko. Poskrbite za redno odtaljevanje oblog ledu in ivja v zamrzovalniku.

Gretje vode

Izberite grelnik, ki ima majhno porabo energije, dodatno izolacijo za zmanjšanje toplotnih izgub in dolgo življenjsko dobo. Nastavite ga na ekonomično delovanje, kar bo ogrelo vodo na 55 in 60 °C.

Še nekaj nasvetov:

  • Najprej izkoristite dnevno naravno svetlobo, šele nato prižgite luč.
  • Ugasnite luč v prostorih, v katerih se trenutno ne nahajate.
  • Prašne žarnice, lestenci in druge svetilke lahko zmanjšajo moč svetlobe tudi za več kot polovico. Redno jih čistite.
  • Električna plošča in posoda naj bosta enake velikosti.
  • Elektronski aparati in računalniška oprema tudi v stanju pripravljenosti porabljajo energijo. Če imate takšnih aparatov v stanovanju več, bo prihranek ob rednem izklapljanju opazen.
  • Vedno kadar greste z doma, ugasnite gretje.
  • Zamrzovalniki in hladilniki naj bodo v prostoru, ki omogoča kroženje zraka, nikoli pa v bližini štedilnika in grelnih teles.

Komentirajte