Nasveti za varčevanje z vodo

Pogosto se ne zavedamo, koliko vode dejansko porabimo in praktično zavržemo. Nevede nam v času umivanja zob ali miljenja rok pri odprti pipi odteče 13 litrov čiste, pitne vode na minuto. Straniščni kotliček, ki ne tesni, lahko “porabi” več kot 200 litrov pitne vode na dan.

Pomivanje posode

Med pranjem posode se povprečno porabi 60 litrov vode. To so ogromne količine vode, ki z mešanico detergentov dnevno odtekajo v kanalizacijo. To številko lahko zmanjšamo z nakupom varčnih pomivalnih strojev, ki porabijo med 10-15 litrov vode za eno pranje. Prav tako pa so tudi energetsko učinkovitejši in je lahko prihranek do 20% pri energiji. Če pomivalni stroj ne pride v poštev, potem poskušamo spremeniti način pomivanja. V večjo posodo si natočimo toplo vodo in pomijemo posodo. Šele nato pričnemo z izpiranjem. Tako lahko prepolovimo porabo vode.

 

Pranje perila

Povprečni pralni stroji porabijo med 50 in 60 litrov vode za pranje. Prihranimo lahko tako, da pri manj umazanem perilu nastavimo napravo na skrajšan program. Seveda peremo šele takrat, ko je boben poln.

Osebna higiena

Tudi v kopalnici lahko varčujemo z vodo. Medtem ko se brijemo, umivamo obraz ali ščetkamo zobe, naj bo pipa vedno zaprta. S tem prihranimo 11 do 20 litrov vode na minuto. Tudi tuširajte se raje kot kopajte. Tudi med šamponiranjem ni potrebno da teče voda.

Izpiranje straniščne školjke

Minimiziraj porabo vode za čiščenje WC školjke tako, da izbereš kotliček z minimalnim splakovanjem oz. takšen z dvojnim sistemom splakovanja. Papirčke, robčke in podobne reči meči v smeti in jih ne splakuj v WC školjko.

Še nekaj nasvetov:

  • Vodo, ki ste jo uporabili za spiranje zelenjave, sadja in mesa, lahko ponovno uporabite za zalivanje lončnic.
  • Vodo za pitje shranite v hladilnik, namesto da vsakič, ko ste žejni odprete pipo in čakate na hladno vodo.
  • Ko boste čistili akvarij, uporabite vodo iz akvarija za zalivanje rož. Ta voda je namreč bogata z dušikom in fosforjem. Tako dobite brezplačno in poceni gnojilo.
  • Za tajanje zamrznjenih izdelkov ne uporabljajte tekoče vode iz pipe.
  • Namočite posode in ponve, na katere se je prijela hrana, namesto da voda teče, medtem ko hrano drgnete s površine.
  • Hrano kuhajte v čim manjši količini vode. S tem ne boste samo prihranili vode, temveč tudi zadržali hranilne snovi.
  • Trato zalivajte le zgodaj zjutraj.
  • Avto umijte v avtopralnici.
  • Bazene prekrijte s prevlekami.

Komentirajte