Vrbovec za zdravo prostato

Vrbovec prepoznamo po drobnih šklatnordečih, bledo rožnatih ali belih cvetovih, vendar moramo biti pazljivi, saj obstajajo različne vrste te rastline, niso pa vse zdravilne. Med zdravilnimi vrstami je najbolj poznan drobnocvetni oz. malocvetni vrbovec, ki ga najdemo na vlažnih predelih, ob potokih in izvirih. Uporaben je tudi ozkolistni vrbovec, ki raste ob obrežjih, gozdnih jasah ali med grmovjem. Rastline nabiramo tako, da odtrgamo steblo z listki in cvetovi, pri tem pa pazimo, da jo odtrgamo v sredini, da lahko zraste nova. Vrbovec deluje proivnetno in protibakterijsko. Vsebuje flavonoide, ß-sitosterol, tanine, čreslovine, pektine, lignane in druge spojine, ki pomagajo uravnavati delovanje žleze prostate. 

Uporablja se predvsem za lajšanje težav z uriniranjem pri povečanju prostate, saj čisti sečna izvodila in posledično dobro dene ledvicam. Težave pri mokrenju se izboljšajo, kapljanje seča preneha in ta zopet odteka v močnem curku. A težave se lahko ponovijo. Zaradi prehlada, uživanja začinjene hrane, pitja mrzlih pijač, lahko prostata spet nabrekne. Zato se je tem stvarem bolje ogniti, če se le da. Pomaga pa tudi pri uravnavanju delovanja želodca, jeter in pri izločanju žolča, blaži krče želodca in ustavlja driske.

Čaj iz vrbovca:

Uporabljamo cvetoče zelišče, ki ga nabiramo od julija do septembra. Nabrane rastline razrežemo še sveže. Na 2.5 dl vode potrebujemo 1 zvrhano čajno žličko zelišča, ki jo samo poparimo in ga namakamo kratek čas. Primerna količina sta dve skodelici čaja dnevno; ena zjutraj na tešče in druga pol ure pred večerjo.

Komentirajte