Povečana prostata

Prostata je spolna žleza, po obliki podobna kostanju. Leži med sramno kostjo in danko, neposredno pod sečnim mehurjem. Skozi prostato poteka sečnica, čez katero se izloča seč in semenska tekočina. Njena naloga je izdelovanje izločkov, ki so del semenske tekočine in tistih, ki varujejo spodnja sečila pred vnetji. Do 40. ali 45. leta starosti je njena velikost nespremenjena, pozneje pa pri večini moških spet začne rasti, zaradi česar pritiska ob sečnico in moti odvajanje urina. Rast prostate s staranjem je strokovno poimenovana benigna hiperplazija prostate (BHP). Velik vpliv na pojav BHP-ja ima dednost, torej, moški, katerih oče je imel raka prostate, imajo dvakrat, tisti pri katerih je imel to bolezen tudi ded, pa kar devetkrat večjo verjetnost, da bodo tudi sami zboleli za rakom prostate. Na pojav bolezni vplivajo tudi pitje alkohola in kave, kajenje, slaba hrana in zvišan holesterol.

Bolezen se začne kazati z težavnim začetkom uriniranja, oslabelim curkom pri uriniranju, prepogostim dnevnim uriniranjem in kasneje tudi nočnimi obiski vc-ja. Oboleli ima lahko tudi občutek neizpraznjenega mehurja, zgodi se pa lahko da pride tudi do inkontinence urina.

Vsem moškim po 50. letu se enkrat na leto priporoča preventivni pregled prostate, tudi če z mokrenjem nimajo nobenih težav! Ob pojavu prej naštetih simptomov je potreben pregled pri urologu, ki z rektalnim pregledom oceni velikost, obliko in prožnost žleze, zastajanje urina po mokrenju pa natančneje določi z ultrazvočno preiskavo trebuha.

Lahko si pomagate sami! Vrbovec je zelišče, ki odlično pomaga pri povečani prostati. Čaj jetrnika vam lahko pomaga zdraviti lažjo inkontinenco. Olje črne kumine pa bo omililo vnetje.

Pri manjših in srednje izraženih težavah zaradi bhp lahko zdravimo z zdravili, ki zmanjšujejo velikost prostate. Ko so težave že prehude ali se bolniku voda popolnoma zapre, je potreben operativni poseg.

2 thoughts on “Povečana prostata

  1. Moj oče gre (pre)večkrat na vc. Tudi ponoči vstaja. Nič ne jamra, nič ga ne boli, mamo pa skrbi, ker noče k zdravniku. Star je 62 let. Kaj nam svetujete? Ker če te skoz tišči, je že znak, da je nekaj narobe?

    • Pozdravljeni! Lahko so problemi z mehurjem- infekcije ali kaj podobnega, lahko je povečana prostata- mu zastaja urin in ga draži, da mora večkrat na stranišče, lahko so pa tudi ledvice.
      V vsakem primeru je pa pravi naslov urolog.

      Lep pozdrav!

Komentirajte