Vas napenja?

Napenjanje je občutek povečane količine plinov v prebavilih. Plini so sestavljeni iz vodika, dušika, ogljikovega dioksida in žveplenih spojin, zaradi katerih imajo vetrovi neprijeten vonj. Intenzivnost vonja vetrov je odvisna tudi od hrane, ki jo uživamo. Več žvepla ko vsebuje hrana, ki jo uživate, bolj bodo zaudarjali vaši vetrovi. Napenjajo nas tako plini brez vonja (dušik, ogljik, dioksid, kisik in metan) kot “razvpiti” vodikov sulfid, ki je krivec za smrad. Če še niste uganili, so nekateri od teh plinov, metan in kisik, vnetljivi, zato prdci v resnici lahko gorijo. Večina jih  nastane s požiranjem zraka, le približno desetina ga nastane v črevesju.

Približno liter plinov dnevno ustvarijo črevesne bakterije pri razgradnji škroba, sladkorjev in balastnih snovi. Določeno količino plinov organizem spet vsrka in izloči preko pljuč, preostanek pa se izloči skozi črevesje.

Večinoma simptomi čezmernih plinov, kot so spahovanje, napenjanje in vetrovi, niso nič hudega. Napenjanje pa je pogosto tudi posledica mastne hrane. Ljudi, ki imajo v svojem sistemu veliko “vetrovnih” encimov in so preobčutljivi na laktozo, torej lahko napenja celo mleko.

Prebavna favna vsake osebe je sestavljena drugače, zato se vsi ljudje na enako hrano ne odzivajo enako. Dva človeka lahko pojesta enak obrok, bogat z neprebavljivimi ogljikovimi hidrati, pa bo z enim vse v redu, drugega pa bodo mučili vetrovi, to pa preprosto zato, ker njegov prebavni trakt vsebuje več encimov. Vse je odvisno od količine in vrste bakterij v vašem črevesju. Vzrok za napenjanje so lahko tudi nekatere oblike prebavnih okužb. Zaužitje okužene hrane ali vode povzroči drisko, napenjanje, krče in vetrove. Omeniti pa moramo tudi, da je lahko vzrok tudi stres.

Kako si lahko pomagate:

Izogibajte se hrani ki napenja. Vendar pa je prebavna favna vsake osebe sestavljena drugače, zato se ljudje na enako hrano ne odzivajo enako. Veliko večino ljudi pa napenjajo predvsem: jabolka, fižol, brokoli, brstični ohrovt, cvetača, zelje, korenje, mlečni izdelki, jajčevec, orehi, čebula, breskve, hruške, slive, marelice, rozine, otrobi, tunina, gazirane pijače. Priporočljivo je, da sestavite svoj seznam z hrano, ki vas napenja in se je izogibate. Hrano dobro prežvečite in si za to vzemite čas. Zvečer ne uživajte večjih količin surove hrane. Regrat ima številne pozitivne učinke na zdravje, med drugim tudi blagodejno deluje na težave z napenjanjem in vetrovi. Aktivne snovi v črni kumini spodbujajo delovanje želodca in žolčnega mehurja, ter delujejo protimikrobno, s tem pa zavirajo tudi rast tistih bakterij, ki povzročajo nepravilno prebavo hrane in posledično občutek napihnjenosti, napenjanje. Pri kuhi pogosteje uporabljajte janež ali ingver. Hrano žvečite z zaprtimi usti. Ob hrani ne uživajte večjih količin tekočine. Pri bolečinah in krčih, ki jih lahko povzročajo vetrovi, si lahko pomagate z masažo trebuha, pomaga tudi hoja. Skuhajte si kamilični čaj, ki mu dodate malo kumine ali kardamoma, pomagal bo pa prav tako čaj iz listov navadne melise ali iz plodov navadnega komarčka. Priporočljiv je tudi čaj iz timijana in žajblja. Oba namreč umirjata vetrove. Vlakna v chufa oreščkih pozitivno vplivajo na črevesno floro s svojimi probiotičnimi kvalitetami, ter tako pomagajo ohranjati »dobre« bakterije v našem prebavnem traktu.

2 thoughts on “Vas napenja?

  1. Že nekaj časa imam težave z napenjanjem in vetrovi, ki se pojavljajo skoraj po vsaki jedi, najbolj pri uživanju sadja. Zato sem sadje zreducirala tako, da uživam le še banane, jabolke in kaki. Kaj svetujete?

    • Pri ljudeh s pomanjkanjem encimov, ki razgrajujejo določene sladkorje (npr. fruktoza), nastaja večja količina plinov po zaužitju hrane, ki vsebuje te sladkorje. Svetujem vam, da poskusite z uporabo prehranskih dopolnil, ki vsebujejo naravne prebavne encime.
      Uživanje sadja se priporoča vsaj eno uro pred obrokom ali tri ure po obroku. Če ne bo nič pomagalo priporočam uživanje prekuhanega sadja in zelenjave.

Komentirajte