Chufa oreščki ali zemeljski mandlji

tiger nutsNapačno imenovani oreščki, so pravzaprav jedilni gomolji tigrove trave, ki raste v južni Španiji in Afriki. Le ti so predstavljali kar 80% prehrane naših Paleo prednikov pred 2 milijonoma let. Odkrili so jih tudi v eni izmed egipčanskih grobnic iz obdobja 6000 leti pred našim štetjem. Stari Egipčani so jih cenili zaradi zdravilnih in regerativnih lastnosti. Pri nas rastlini pravimo Užitna ostrica, po latinsko pa Cyperus esculentus. Z visoko vsebnostjo naravnih E vitaminov, ki delujejo antioksidativno, pomagajo upočasniti staranje telesnih celic in prispevajo k prožni in zdravi koži. Vsebuje veliko vitamina C in mineralov kot so fosfor, kalij, kalcij, magnezij in železo. Ravno pravšnja količina kvalitetnih naravnih maščob v oreščku je skoraj enaka olivnemu olju. Kot zanimivost velja omeniti, da je razmerje makrohranil v oreščku zelo podobno materinemu mleku.

Gomolji so treh različnih vrst, od katerih sta najbolj pogosta in okusna rjavi in rumeni. Pridelava, čiščenje in sušenje gomoljev vplivajo na različne kvalitete prehranskega izdelka. Gomolje temeljito očistijo z vodnimi curki. Ravno tako je sušenje gomoljev treba izvajati na temperaturi do 42°C, da se ohranijo hranilne vlaknine. 

Zemeljski mandlji niso oreščki, čeprav imajo podoben okus kot lešniki ali mandlji. Prav tako imajo nizko alergenost. Zemeljske mandlje odlikuje visoka vsebnost vlaknin, kar pripomore k občutku sitosti ob tem pa se tudi zmanjša želja po hrani. Vlakna pozitivno vplivajo na črevesno floro s svojimi probiotičnimi kvalitetami, ter tako pomagajo ohranjati »dobre« bakterije v našem prebavnem traktu. Z vlakni bogata hrana povzroči večji volumen in s tem povečano peristaltiko, ki skrajša prehod hrane skozi prebavni sistem, kar omogoča hitrejše izločanje škodljivih metaboličnih produktov. Črevo se na ta način uspešno samoočiščuje. 

RECEPT:

Oreščke lahko jemo naravnost iz vrečke, saj so zelo sladki in hrustljavi.

Lahko jih namočite v vodi za 24 ur, da se zmehčajo, ker so potem intenzivnejšega okusa. Kot samostojen prigrizek, lahko pa jih dodate tudi v muslije in presne sladice. Iz njih lahko naredite moko.

Komentirajte