Timijan

Botanično ime Thymus (Timijan), izhaja iz grške besede thymon, ki pomeni pogum. Domovina timijana je sredozemje. Timijan zraste od 10 pa do 40 cm. Listi so majhni, sivozeleni in ob robovih zavihani. Cvetovi so zbrani v klasih in so rožnate barve. Timijan ima aromatičen, malce limoni podoben vonj in grenak okus. Nabiramo le cvetove brez korenin. Raziskave so pokazale, da so glavne zdravilne lastnosti vrtne materine dušice povezane s flavonoidi in eteričnimi olji, timolom (kar 50%) in karvakrolom. Timijan je čudovito sredstvo zaščite proti mrčesu, saj bo že nekaj grmičkov timijana na vašem vrtu učinkovito odganjalo insekte.

Pomembno je, da z uporabo ne pretiravamo. Nerazredčenih pripravkov s timijanovim oljem ali timolom nikoli ne smemo nanašati na obraz ali pod nos. Previdnost je potrebna tudi pri vtiranju v kožo na prsih ali hrbtu. Nosečnice se morajo izogibati timijana in njegovega olja, saj močno spodbuja krčenje maternice.

Svež timijan, dodan hrani, pomaga pri prebavi mastne hrane. Zavira gnitje, zdravi kožne bolezni in odpravlja akne. Timijanov čaj topi sluz v želodcu in pljučih ter ima takojšnjo razkužilno moč. Priporoča se pri vseh okužbah dihal, astmi, oslovskem kašlju, pljučnici, bronhitisu, pomirja kašelj in lajša izkašljevanje. Uspešno pomaga pri boleznih želodca in črevesja, črevesnih krčih, ledvičnih krčih. Zaradi antiseptičnih lastnosti je timijan tudi primeren za pripravo ustne vode, ki se jo lahko uporablja pri težavah z dlesnimi in drugimi vnetji v ustni in žrelni votlini. Timijan zdravi tudi bledico in slabokrvnost. Uporablja se ga tudi za zdravljenje revme in zlate žile, umirja pa tudi napenjanje in vetrove. Timol je anthelmintik, še posebno uspešen proti trakuljam, ter protibakterijsko in protiglivično sredstvo. Uspešno ga uporabljamo tudi kot krepčilo za želodec in živce, zato ga priporočamo tudi pri nespečnosti. Zdravi mehur, ledvice in jetra. Pospešuje menstruacijo. V primeru prask in manjših poškodb lahko zmečkamo nekaj listkov timijana in jih položimo na rano. Eterično olje te rastline bo preprečevalo vnetje in pospešilo celjenje.

Timijanov čaj:

Zvrhano čajno žličko timijana prelijemo s ¼ l vode, zavremo, počakamo 10 minut in odcedimo. Dnevno pijemo 3 skodelice mlačnega čaja, proti kašlju ga osladimo z medom. Čaja proti krčem ali pri težavah z želodcem pa ne sladkamo.

Timijanova voda za mastne lase in obraz:

Za mastne lase lahko uporabite timijan pri pranju in spiranju las. Kuhajte na nizki temperaturi in v pokriti posodi dve skodelici svežih timijanovih vejic v dveh litrih vode okoli 15 minut. Ohladite na prijetno temperaturo, precedite in uporabite za pranje ali izpiranje las, lahko pa tudi kot obrazni tonik.

Proti revmatičnim bolečinam:

Vzamemo  20 kapljic timijanovega eteričnega olja , ki ga zmešamo v 100g mandljevega olja in vsak dan masiramo prizadeta področja.

Komentirajte