Kurja slepota

Kurjo slepoto imenujemo tudi nočna slepota. Lahko je dedna, do nje pa lahko pride tudi pri pomanjkanju vitamina A- ta oblika je pogostejša. Pogosteje se pojavlja tudi pri tistih, ki so kratkovidni. Osebe z normalnim vidom imajo rdeče barvilo, ki je sestavljeno iz vitamina A in retinola (beljakovine). Ta oblika vitamina A (retinol) je sestavni del živčnih receptorjev, ki so občutljivi za svetlobo. Tako lahko razlikujemo posamezne odtenke nočne slike. Nasprotni problem, nezmožnost videti v močni svetlobi, ki je znan kot hemeralopia, je veliko redkejši.

Nočna slepota je posledica motnje celic v mrežnici, ki so odgovorne za gledanje pri šibki svetlobi. Normalne oči imajo torej rdeče barvilo, zato lahko človek razlikuje posamezne sive odtenke nočne slike. Vitamin A se skladišči v jetrih in organizem ga črpa po potrebi.

Daljše pomanjkanje vitamina A povzroča progresivno slabšanje vida, ki lahko vodi v slepoto. Nočna slepota pomeni slabši vid v slabih svetlobnih pogojih. Zmanjša se ostrina, predmeti izgledajo mehki, zamegljeni, zmanjša se vidno polje, lahko pa je moten tudi barvni vid.  Zmanjša se kontrast med svetlim in temnim. Ko oboleli pride iz temnega prostora nazaj na svetlo, se lahko pojavijo temne lise pred očmi. Medicinski strokovnjaki poročajo, da 50 -letni voznik potrebuje v marku dvakrat toliko svetlobe, kot 30 -letnik.

Na splošno se vidnost ponoči hitro izboljša, če organizem dobiva dovolj vitamina A. Vitamin A vsebujejo predvsem ribje olje, ginko biloba, jetra, zelena listnata zelenjava – predvsem špinača in ohrovt. Cink je še en pomemben ključ za zmanjšanje ali preprečevanje nočne slepote. Cink pomaga povečati aktivnost vitamina A. Preverite tabelo vitaminov in tabelo mineralov.

One thought on “Kurja slepota

  1. Ali obstaja za nočno slepoto kakšno zdravilo, da se to lahko pozdravi.

    Ali obstaja kakšen kirurški poseg da bi se dalo vsaditi te celice na mrežnico očesa.

    Hvala za odgovor.

Komentirajte