Ginko biloba

Ginko je živi fosil. Je najstarejša še živeča vrsta drevesa na svetu, fosili njegovih sorodnikov izvirajo izpred več kot 200 milijonov let. Lahko živi tudi čez 600 let, v višino pa zrase do 40 metrov. Pred ledeno dobo je bilo drevo razširjeno v Evropi in Severni Ameriki, do današnjih dni se je ohranil predvsem po zaslugi budističnih duhovnikov, ki so ga gojili kot sveto drevo v parkih svojih templjev. Neverjetno odporen je proti žuželkam, bakterijskim in virusnim okužbam. Imun je na vsa onesnaženja, še oblak izpušnih plinov je sposoben požreti. Zanimivo je, da jih na Japonskem ni prizadela niti atomska bomba, ki je padla na Hirošimo.

O zdravilnosti ginkovih listov pišejo Kitajci že 2800 let pred Kristusom. Za zdravljenje smo ga Evropejci začeli uporabljati šele pred približno petdesetimi leti.  Za zdravilno uporabo so primerni posušeni listi in pripravki iz le-teh, predvsem visoko koncentrirani suhi izvlečki. Najpomembnejše učinkovine v listih so flavonski glikozidi in terpenlaktoni. Potrjeno je, da spodbujajo prekrvavitev možganov, preprečujejo poškodbe zaradi prostih radikalov, predmenstrualnih težavah, bledosti, diareji, izboljšujejo spomin in zavirajo napredovanje Alzheimerjeve bolezni. Flavoni zavrejo prepustnost kapilar, blažijo žilne krče in širijo žile v srčni mišici in možganih in s tem preprečujejo srčni infarkt ali možgansko kap, očeh, ušesih in drugod v telesu. Ginkolidi pa zmanjšajo krvno židkost in preprečijo zlepljenje krvnih ploščic – trombozo, deloma pa tudi spodbudijo njihovo razgradnjo.

Hkrati ginko biloba izboljša prekrvitev v nogah in rokah in tako zmanjša bolečino pri hoji, občutek hladnih nog in rok, otrplost in ščemenje. Prepreči in omili alergično reakcijo, povzročeno z različnimi alergeni, v dihalih pa  preprečuje zatekanje sapnic. Pri presnovi pomaga pri zniževanju visokega holesterola, izboljšuje izkoriščenost ogljikovih hidratov, ščiti pred posledicami sladkorne bolezni (okvare oči, udov, ledvic, živčevja). Prav tako normalizira krvni tlak, pospešuje celjenje ran, zmanjšuje težave pri hemoroidih.
V Evropi ni tradicionalne uporabe. Po slovenski odredbi o razvrstitvi zdravilnih rastlin spada v kategorijo Z, ki omeji njegovo rabo na registrirana zdravila.

Komentirajte