Od kod tako dober okus?

Za dober okus poskrbi natrijev glutaminat (MSG) – glutaminska kislina.

Čeprav so za izboljšanje okusa ekstrakt alg na vzhodu uporabljali že več kot tisoč let, so šele leta 1908 dognali, da je za prijeten okus odgovorna glutaminska kislina. Leta 1956 so jo začeli industrijsko pridelovati. Zelo hitro je postala prvi dodatek prehranske industrije. Danes je MSG prisoten v skoraj vsej predpripravljeni hrani, konzervirani, zamrznjeni ali suhi, ter seveda v začimbnih pripravkih. MSG dejansko izboljšuje okus hrane, zaradi česar imajo predelano meso, pripravljeni obroki, hrana v restavracijah, zamrznjeni obroki…okus in videz sveže hrane. Gre za sol glutaminske kisline, ki je neesencialna aminokislina, ker pomeni, da za normalno fukcioniranje našega organizma ni življenjsko pomembna.

Prvi izsledki o debelosti in drugih škodljivih posledicah uživanja MSGja pa so prišli v javnost leta 1969. Predelana hrana z dodanim MSGjem je dokazano vzrok za naslednje bolezni in zdravstvene težave: raznorazni kožni izpuščaji, možganska kap, epilepsija, zmanjšana sposobnost učenja, motnje pri delovanju endokrinih žlez, astma, poškodbe možganskih celic,saj jih vzdraži (angl. excite) do smrti – ta proces je poimenoval ekscitototksičnost, telesna odvisnost, shizofrenija, strah, depresije, degenerativne nepravilnosti kot je ALS, Parkinsonova bolezen in Alzheimerjeva bolezen.Glutaminska kislina v določenih okoliščinah deluje kot nevrotoksin, povzroča nevronske degeneracije in celično smrt. MSG je močno povezan tudi z nastankom sladkorne bolezni, saj neposredno vpliva na delovanje trebušne slinavke in jo spodbuja k izločanju večjih količin inzulina.

Pri raziskavah so ugotovili tudi to, da ekscitotoksini močno spodbujajo rast rakastih celic in metastaz. Opazili so celo, da rakave celice ob prisotnosti natrijevega glutamata postanejo veliko bolj mobilne – rak se torej po telesu hitreje širi. Ko so povečali raven glutamata, se je rak ognjevito širil, ko pa so preprečili dostopnost glutamata, so rast raka izredno upočasnili.

Zakaj ga proizvajalci tako radi dodajajo predelani hrani?

MSG v telesu proizvaja podobno odvisnost, kot to delajo raznorazne droge in posledično ljudje tako hrano rajši jedo. Skratka, ko gremo mimo polic s hrano, bomo raje izbrali hrano, ki nam prija in tekne – in to je skoraj zmeraj tista, ki ima dodan MSG. Kar je seveda dobro za “njihov žep”.

Pregledala sem svojo kuhinjo in moja hrana ne vsebuje MSG-ja. Pa je res?

Proizvajalci hrane vedo, da ljudje ne bi kupovali hrane, ki bi vsebovala MSG in ga zato želijo skriti. Običajno ga ne najdemo na  seznamu sestavin izdelkov, če pa že, se MSG skriva pod imeni kot so kalcijev kazeinat, natrijev kazeinat, želatina, ekstrakt kvasa, sojin ekstrakt, hidroliziran rastlinski protein…Pogosto je MSG prikrit pod imenom “ojačevalec okusa naravne arome” ali kar “začimbe”.

Ima E številke, ki so : mononatrijev glutaminat E621, monokalijev glutamat E622, kalcijev diglutamat E623, magnezijev diglutamat E625.

Komentirajte