Heksenšus ali mišični krč

Ker nekoč tovrstnih akutnih bolečin niso znali pojasniti, so jih označevali kot »heksenšus« – strel čarovnice. Zaradi te bolečine, ki je nastopila kot strela z jasnega, naj bi se ljudje držali upognjeno kot čarovnice.

Danes vemo, da je mišični krč v predelu vratu ali drugega dela hrbtenice, lahko posledica neustrezne drže, dolgotrajnega sedenja, poškodb ali nenadnih gibov vratu, ponavljajoče se drže npr. v službi. Ponavadi se z bolečino v vratu že zbudimo, lahko pa se razširi še v glavo, ramena, roke in prste.

Zdravljenje heksnšusa:

Medicina pri tem ne more kaj dosti pomagati. Mišicam moramo dati čas, da se sprostijo, in takrat tudi bolečine izzvenijo. To pomeni, da potrebujemo počitek. Iz zvite brisače si lahko naredimo opornico in si  jo ovijemo okrog vratu.

Kombinacija mrzlih in toplih obkladkov: V tanjšo brisačo zavijemo led. To ledeno oblogo namestimo na vrat direktno na boleče mesto. Ledeno oblogo moramo imeti na bolečem mestu 15-20 minut. Vsakih 3-4 ure je potrebno ponoviti. Z ledeno oblogo hladimo boleče mesto prvih 48-72 ur. Koristno je tudi menjavanje mrzlega in toplega, zato je najboljše, da po ledenih obkladkih sledijo topli obkladki ali vroča prha.

Masaža: Oseba naj s prsti 2-5 minut masira boleče mišice v vratu. Pri masiranju lahko uporabljamo tudi različne balzame in olja. Balzami, ki vsebujejo mentol in druge sestavine, povzročijo, da se vrat segreje. Uporabljamo lahko tudi mazila, ki vsebujejo madronščico.

Predvsem pa se v času bolečine izogibajte prepiha. Ta stanje še poslabša in bolečina traja dlje. Dokler vas boli vrat, se odpovejte vzglavniku. Če pa se bolečine ponavljajo večkrat, si omislite novega.

Vaje za vrat:

  1. Glavo počasi in zelo previdno obračajte v vse smeri. Vzamite si čas in ne delajte ničesar na silo.
  2. Upogibajte glavo tako, da z brado dosežete prsni koš, nato glavo nagnite čim bolj nazaj.
  3. Obračajte glavo, kot bi hoteli pogledati čez desno, potem čez levo ramo.
  4. Nato jo upogibajte tako, da se z levim ušesom čim bolj približate levi rami, potem še z desnim desni rami. Pri tej vaji si lahko pomagate tudi z roko. Ko nagnete glavo v desno, jo z desno roko rahlo potiskajte še bolj navzdol, hkrati pa dvignite levo roko v zrak.

To so povsem preproste vaje in jih lahko delate skoraj povsod. Vaje je treba redno ponavljati.

Če se bolečina v vratu izrazito poslabša ali se pojavi ostra bolečina, ki izžareva v roko oziroma če opazite slabšo moč v mišicah rok, se čimprej posvetujte s svojim zdravnikom.

7 thoughts on “Heksenšus ali mišični krč

  1. “Heksnšus” je možno precej ublažiti na zelo eleganten način: ker vemo, da bolečina nastane zaradi krča mišice, moramo to prizadeto mišico sprostiti, sprostitev mišice pa je možno doseči po vsakem (tudi rahlem) napenjanju mišice, ki jo nato še raztegnemo- naredimo strečing do meje bolečine. Sicer pa sproščanje lažje dosežemo z ogrevanjem zakrčene mišice.

    Lp

    • Pozdravljeni!
      Bom rekla tako, stroka ne najde vzroka, oz. so si mnenja različna. Nekateri vzroke pripisujejo pomanjkanju kalcija in magnezija ter dehidriranosti, nekateri pravijo da je krivo pomanjkanje gibanja. Spet drugi krivijo preveč gibanja in nabiranje sečne kisline. Tako da vam priporočam obisk os. zdravnika da naredi preiskave.
      Pomagate si lahko tako, da preden greste spat, spijete kozarec vode, preden ležete v posteljo pa si zmasirate noge. Če vas zagrabi med spanjem, vstanite, otrdelo mišico pa zmasirajte in jo raztegnite v nasprotni smeri krča ali pa v ležečem položaju prste na nogah obrnite navzgor in jih počasi povlecite proti kolenu.
      V prehrano pa vključite živila z več magnezija in kalcija, seznam teh živil pa najdete v tabeli mineralov. Vse dobro vam želim, Jesen Doma

  2. Kaj pa če je volečina tako huda da moram ležati v nepremičnem položajo tudi več dni, ker je bolečina tako huda spustim tudi kakšno solzo. Ali vrat grejem ali hladim ali enostavno počakam.

    Hvala, lp

  3. lp prosim mi lahko kdo pomaga kako naj se ponoci vstanem ker ponoci imam neznosne bolecine v vratu ter se sirijo v ramena .Ne vem kako naj si pomagam bilo kako se obrnem v postelji imam neznosne bolecine prosim kaj naj nardim.Bolecine v ramenih ter vratu sr ze kar dalj casa.Zdravnik mi pravi da bo to minilo.

Komentirajte