Krčne žile

Krčne žile ali varice so bolezensko razširjene vene. Najbolj znane so krčne žile na nogah. Najpogosteje se pojavijo na zadnji strani meč in na notranji strani nog. Lahko se nahajajo v koži in so podobne pajkovi mreži, ali pa  se nahajajo globlje, in se kažejo kot izbokline ali temni trakovi pod kožo. Prizadenejo 30% žensk in 15% moških. Krčne žile nastanejo zaradi popuščanja žilnih zaklopk ali žilnih sten. V notranjosti ven se na stene ven veča pritisk, kar povzroča, da se vene čezmerno raztegujejo in vijugajo. Venske zaklopke tako ne morejo več opravljati svojega dela, zato kri zastaja v venah na nogah.

Vzrokov za porast krčnih žil v modernem svetu je več.  V primerjavi z našimi predniki večino časa na delovnem mestu stojimo ali sedimo. Tudi jeans in oprijete hlače pri sedenju pritiskajo na povrhnje vene in motijo venski odtok. Pogostejše so pri ženskah, pri katerih igra pomembno vlogo za nastanek krčnih žil nosečnost in hormonsko stanje. Krčne žile so lahko dedne. Tudi način prehrane lahko poslabša obolenje ven in sicer na dva načina: s prekomernim hranjenjem povzročena debelost vzpodbuja nastanek krčnih žil, s prehrano z premalo vlakninami pa se lahko povzroči zaprtje, ki tudi povzroča venski zastoj. Ljudje s kronično boleznijo ven so zaradi slabšega krvnega pretoka tudi bolj nagnjeni k glivičnim okužbam stopal in kože v dimljah.

Ločimo primarne krčne žile nastanejo brez kakšnega na zunaj vidnega razloga in se pojavljajo predvsem družinsko. Sekundarne krčne žile pa nastanejo zaradi okvare v globokem venskem sistemu. Te so lahko posledica razvojnih nepravilnosti globokih ven.

Znaki krčnih žil so predvsem občutek težkih nog, krči, srbenje in pekoča bolečina.

Kako preprečiti nastanek krčnih žil:

  • Dnevno spijte zadostno količino vode.
  • Prehranjujte se zdravo in naj bo v hrani čim več vlaknin.
  • Izogibajte se alkoholu in cigaretam.
  • Nosite nizke in udobne čevlje.
  • Ukvarjajte se s sprehodi, kolesarjenjem, plavanjem, tekom ali hojo.
  • Izogibajte se tenisu, odbojki ali košarki.
  • Če med delom dosti stojite in sedite, se vmes večkrat sprehodite.
  • Poskusite se znebiti čezmernih kilogramov.
  • Kneippova kopel je dobra za vene (izmenično noge polivajte z hladno in vročo vodo).
  • Tekom dneva in zvečer si vzemite čas in dvignite noge v zrak.

Povijte noge s krpami, ki ste jih prej namočili v jabolčni kis in oželi. S povitimi nogami sedite pol ure, noge pa naj bodo nekoliko dvignjene. To naredite vsako juto in večer pred spanjem. Čez približno 6 tednov boste čutili bistveno izboljšanje. Zdravljenje lahko nekoliko pospešite, če po vsakem povijanju popijete kozarec mlačne vode, v katero dodate žličko kisa, če ste utrujeni, pa dodajte še žličko medu.

Jerebika, na primer, deluje protivnetno in tonificira, kostanj vpliva na limfatično tkivo, ki ima pomembno vlogo pri preprečevanju nastajanja krčnih žil, in limona povečuje pretočnost skozi venski sistem.

Krčne žile lahko odstranimo s kirurškim posegom, lahko jih blažimo s pomočjo kompresijskih obvez ali pa jih zdravimo z zdravili. Lasersko zdravljenje je po dosedanjih podatkih enako ali pa celo bolj uspešno kot operativno zdravljenje krčnih žil. Vendar je lasersko zdravljenje samoplačniško. Če krčnih žil ne zdravimo, lahko pride do vnetja ven in nastanka tromba – tromboflebitis.

Komentirajte