Kamut

Ni zanesljivega podatka, kdaj so kamut začeli sejati na območju Egipta, vendar ga danes imenujejo »domače žito« (Balady durum). Seme kamuta je 2-do 3-krat večje od pšeničnega in je enake barve kot staro zlato.

Ljudje, ki imajo celiakijo, bodo v kamutu morda našli rešitev za svoje tegobe. Vsaj raziskave mednarodne zveze za alergije so pokazale, da kar 70 % ljudi, ki so preobčutljivi za pšenico, dobro prenaša vse izdelke iz kamuta. Zrna Kamuta so visoke energetske vrednosti in vsebujejo več beljakovin, cinka,  železa in magnezija kot ostala žita.

Mangan in selen delujeta kot antioksidanta, kar pomeni, da telo ščitita pred genskimi mutacijami in poškodbami celičnih membran, ki jih povzročajo prosti radikali, cink pa  povečuje imunsko odpornost. Prav tako podpirata hormonsko ravnovesje vašega telesa – mangan pomaga pri sintezi spolnih hormonov, medtem ko je selen podpora pri proizvodnji ščitničnih hormonov. Vsebuje tudi ogromno vitamina K, E, B1, B2, B6 niacina, pantotenske in folne kisline.

Ogljikovi hidrati iz kamuta so lahko prebavljivi in tako telesu prinašajo hitro energijo. Obenem je dober tudi za diabetike, saj uravnava raven sladkorja v krvi. Redno uživanje kamuta zmanjšuje krvni tlak, visok holesterol in krvno koagulacijo. Kamut vsebuje veliko mineralov in vlaknin. Vlaknine odpravljajo zaprtost, zgago in druge želodčne motnje. Pogosto uživanje zmernih količin kamuta lahko tako izboljša prebavni sistem.

Še posebej je primeren pri kontroliranih dietah za diabetike, v prehrani srčnih bolnikov, nosečnic, po obsevanjih ter v dietetiki nasploh. Skupaj s svežim ali suhim sadjem ali z nekaj mleka, slajenega z medom, je kamut, kuhan v zrnju, hranljiv zajtrk, večerja ali malica. Odlično se poda k enolončnicam, solatam in nadevom, pravzaprav ga lahko uporabimo podobno kot riž.

Kamut z zelenjavo: 

  • 3 skodelice kuhanega kamuta
  • 1 por
  • 1 kos ( 300 g ) jesensko zimske buče ali korenja
  • 3 žlice oljčnega olja
  • kos ingverja v velikosti manjšega oreha ali mlet ingver
  • sol ali himalajska slanica
  • malo limoninega soka

Por narežemo na kolobarčke. Kos buče olupimo in razrežemo na majhne kocke. Če uporabimo svež ingver, ga olupimo. Por in kocke buč prepražimo na oljčnem olju in dušimo 10 minut. Dodamo limonin sok, nariban ingver, kuhan kamut in dušimo še nadaljnih 10 minut. Na koncu solimo s himalajsko slanico (ki je ne smemo pregrevati nad 60 °C ). Po želji potresemo s svežim sesekljanim peteršiljem in prilijemo malce smetane. Kamut lahko nadomestimo s kuhano piro.

Komentirajte