Celiakija

Celiakija je kronična bolezen prebavil, ki je posledica preobčutljivosti na gluten oziroma na njegov izvleček gliadin. Zadnjih nekaj let se vse pogosteje pojavlja definicija, da je celiakija avtoimuno stanje, za katerega je značilna imunsko sprožena enteropatija tankega črevesa. Zaradi dedne
posebnosti imunskega sistema nekaterih posameznikov telo prepozna gluten kot strup in sproži proti njemu obsežno imunsko reakcijo, ki prizadene predvsem sluznico tankega črevesja, posredno ali neposredno pa lahko tudi druge organe. Velikokrat se bolezen pojavi po velikih kirurški posegih, hudih okužbah, obsežnih poškodbah, hudem stresu, vendar vzroki za to pojavnost niso jasni. Gluten najdemo v zrnju pšenice, ječmenu, rži pa tudi v ovsu. Bolniki imajo prebavne motnje, pride do pomanjkanja vitaminov in drugih sestavin hrane ter posledično do padca odpornosti organizma.

K razvoju celiakije so bolj nagnjeni bolniki, ki imajo sladkorno bolezen tipa 1, bolniki z avtoimunskim vnetjem ščitnice in ljudeh z Downovim sindromom. Celiakija se lahko pojavi kadarkoli v življenju, obstaja možnost da je dedno pogojena.

Znaki celiakije:

Značilni znaki celiakije niso pogosto izraženi. Bolezen je mogoče ugotoviti samo z biopsijo, pri kateri vzamejo vzorec črevesnega tkiva in ga pregledajo. Vseeno bodite pozorni na nekatere opozorilne znake:

  • driska
  • pogoste bolečine in krči v trebuhu
  • napihnjen trebuh
  • zmanjšanje telesne mase
  • odrevenelost nog zaradi okvare živcev
  • izguba menstruacije
  • zaostajanje v telesnem razvoju
  • slabokrvnost
  • bolečine v sklepih
  • razdražljivost in depresija

Zdravljenje celiakije:

Osnova zdravljenja je dieta brez glutena. Pri večini ljudi takšna dieta izboljša stanje in simptomi postopoma izginejo. Če pa so okvare črevesja zaradi dolgoletnih težav prevelike, je potrebno zdravljenje z imunosupresivnimi zdravili.

Prepovedana živila pri celiakiji:

  • pšenica, rž, ječmen, oves, pira
  • vsa živila, ki so narejena iz moke (razen, če so narejena iz posebne moke, ki ne vsebuje glutena)
  • testenine (razen iz koruze in riža)
  • sojina omaka
  • kavni nadomestki, ki vsebujejo ječmen
  • pivo, viski, vodka, gin in žgane pijače ter grenčice
  • hrenovke, pripravljene omake in juhe
  • izogibajte se tudi jogurtom z dodatki, kandiranemu in suhemu sadju

Priporočljiva živila pri celiakiji:

  • kamut, koruza, proso, ajda, chia, kvinoja
  • krompir
  • kostanj
  • meso (svinjina, govedina, jagnjetina, perutnina, divjačina)
  • vse vrste rib in školjk
  • šunka
  • sir
  • jajca
  • zelenjava, stročnice, sadje
  • mleko, smetana
  • kava, čaj, gazirane pijače, vino, voda, penina
  • sladkor, med

Raziskave kažejo, da imajo nekateri bolniki (približno 10 %) kljub brez glutenski dieti težave. Zaradi celiakije se spremeni sluznica tankega črevesa, zato trebušna slinavka izloča premalo prebavnih encimov, to pa se lahko kaže kot driska ali mehkejše blato in napihnjenost.

2 thoughts on “Celiakija

  1. Celiakija lahko zelo zakomplicira življenje bolnika in njegovih bližnjih, sploh na začetku. Tudi nam ga je, vendar smo se znašli in se na novo organizirali.

  2. Me veseli, da ste našli pot in da ste si olajšali življenje. Upam, da vam je bil v pomoč tudi moj članek.

Komentirajte